Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mariana Vasilache, Radio Chişinău

6 Februarie 2015
Vizualizari: 1727
Comentează add

Procurorii anticorupţie din Republica Moldova anchetează una dintre cele mai mari fraude bancare din istoria ţării, cu un prejudiciu de aproximativ cu 100 de milioane de euro.

Fraudă bancară de proporţii, anchetată în Republica Moldova

mariana-vasilache-radio-chisinau

Foto: facebook.com/CentrulNationalAnticoruptie.

Procurorii anticorupţie din Republica Moldova au efectuat astăzi percheziţii în cadrul anchetelor privitoare la una dintre cele mai mari fraude bancare din istoria ţării.

Cele două bănci vizate ar fi fraudat statul cu două miliarde de lei moldoveneşti, ceea ce la cursul zilei înseamnă aproximativ 100 de milioane de euro.

Percheziţiile s-au desfăşurat la 26 de adrese din Chişinău, în cadrul a două dosare privind acordarea creditelor neperformante de către Banca de Economii cu capital majoritar de stat şi Banca Socială.

Deocamdată, în cadrul acestor dosare nu figurează persoane publice.

Percheziţii au avut loc incusiv la sediul companiei IPTEH, a liderului liberal-democrat Vlad Filat, unde îşi au birourile mai multe firme vizate în dosare.

De asemenea, au avut loc descinderi şi la companiile şi domiciliul omului de afaceri Ilan Shor, apropiat de Moscova, care a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii.

Statul a pierdut pachetul de control al Băncii de Economii în luna septembrie a anului 2013, iar noiembrie 2014 Banca de Economii a revenit în proprietatea statului printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie.

La sfârşitul anului trecut, Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială la Banca de Economii şi Banca Socială, iar Procuratura Generală a demarat investigaţii privind legalitatea acţiunilor fostei administraţii a băncilor.

Situaţia băncilor suspectate de tranzacţii dubioase va fi examinată şi de o comisie internaţională, care vine luni, la Chişinău.

Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, misiunea va avea scopul de a stabili suma exactă a prejudiciului, dar şi persoanele implicate.

Auditul financiar va fi efectuat de o companie americană specializată în servicii de securitate, spionaj financiar şi evaluarea riscurilor în care lucrează mai mulţi foşti agenţia ai FBI, Procuraturii şi Poliţiei americane. 


Etichete Republica MoldovaChişinăufraudăBanca de EconomiiBanca SocialăMoscovaBanca Naţională a MoldoveiDorin Drăguţanucorupţieanchetă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live