Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

11 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1705
Comentează add

Militari francezi sunt trimişi în Mali să combată insurgenţii islamişti care deţin controlul asupra zonelor din nordul acestei ţări, anunţă preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Franţa trimite trupe în Mali

sorin-solomon

Preşedintele francez, Francois Hollande. Foto: Reuters.

Preşedintele francez,  Francois Hollande, a confirmat, într-un discurs televizat că militari francezi vor ajuta trupele din statul african să combată insurgenţii islamişti.

Trupele franceze "acordă sprijin pentru unităţile din Mali care luptă împotriva elementelor teroriste", a declarat Francois Hollande.

Preşedintele francez a spus că intervenţia s-a făcut în conformitate cu dreptul internaţional, şi a fost discutată cu preşedintele Mali, Dioncounda Traoré.

"Decizia de a oferi asistenţă a fost luată de comun acord cu preşedintele din Mali, Dioncounda Traoré", afirmă Francois Hollande.

Preşedintele francez nu a precizat care este natura şi amploarea forţelor franceze desfăşurate în Mali împotriva grupurilor islamiste armate, printre care se numără Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (Aqmi), care controlează nordul Mali.

Stare de urgenţă

Starea de urgenţă a intrat vineri în vigoare în Mali, unde armata s-a angajat, cu ajutorul forţelor franceze, într-o ofensivă împotriva grupurilor islamiste armate, a anunţat guvernul, potrivit AFP.

Decizia a fost luată în cadrul unui consiliu de miniştri extraordinar, "organizat din cauza situaţiei actuale", a declarat presei purtătorul de cuvânt al executivului malian.

Ministrul administraţiei teritoriale, Moussa Sinko Coulibaly, a precizat la rândul său că măsura "intră imediat în vigoare şi pe întreg teritoriul naţional".

Consiliul de Securitate al ONU a cerut o intervenţie rapidă a trupelor africane împotriva insurgenţilor islamişti care deţin controlul asupra unor regiuni din nordul Mali.

Armata din Mali a anunţat că trupe franceze, nigeriene şi senegaleze deja sunt pe teren.

Grupări islamiste care au legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida ocupă partea de nord a statului Mali din aprilie 2012.

Preşedintele interimar al Republicii Mali, Dioncounda Traoré, a cerut joi ajutorul militar al Franţei pentru a respinge o ofensivă a grupărilor armate islamiste care deţin controlul asupra nordului ţării şi avansează spre sud.


Etichete MaliFranţatrupeinsurgenţii islamiştiDioncounda TraoréAl-Qaida

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live