Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

30 Aprilie 2020
Vizualizari: 189
Comentează add

În Franţa, premierul Édouard Philippe s-a consultat prin videoconferință cu autoritățile locale despre punerea în practică a strategiei de ieșire a populației din izolare.

Franța: Strategii de ieșire a populației din izolarea la domiciliu

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

French Prime Minister Edouard Philippe speaks during a debate on the French government's plan to exit from the lockdown situation at the French National Assembly in Paris on April 28, 2020, on the 43rd day of a lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. France on April 28 unveils how it intends to progressively lift a six-week lockdown credited with checking the coronavirus outbreak. The French prime minister's address will be followed by a debate and a vote, with just 75 of the 577 lawmakers allowed into the National Assembly in line with social distancing measures. The rest will vote by proxy David NIVIERE / POOL / AFP

În Franţa, premierul Édouard Philippe s-a consultat prin videoconferință cu autoritățile locale despre punerea în practică a strategiei de ieșire a populației din izolarea la domiciliu, aprobată anterior cu o largă majoritate în Adunarea Națională.

Guvernul se bazează că aleşii locali și prefecții se vor afla în prima linie pentru aplicarea planului de reluare a activității economice și școlare, de relaxare a deplasării, pentru că ei cunosc cel mai bine particularitățile departamentelor și localităților pe care le administrează, precum și pe cetățeni.

Cea mai mare încercare pentru primari va fi redeschiderea școlilor, care nu va avea loc în același timp pentru toate ciclurile școlare și nici pentru toate regiunile. Începând din 11 mai, unitățile de învățământ din Franța se vor redeschide progresiv, pe bază de voluntariat, ceea ce înseamnă că părinții, care se tem pentru sănătatea copiilor lor, nu sunt obligați să îi trimită la școală, ci pot opta pentru continuarea lecțiilor la distanță prin internet.

La început, vor fi deschise creșele, grădinițele și școlile elementare, în toată țara. Peste o săptămână, vor putea reveni în bănci elevii din clasele gimnaziale, însă numai în acele regiuni unde epidemia a fost mai slabă. Cei din zonele puternic afectate de coronavirus vor mai aștepta.

La sfârșitul lunii mai, guvernul va reevalua situația epidemică și va decide dacă vor putea fi deschise și liceele. În creșe, activitatea trebuie reorganizată pentru îngrijirea a cel mult 10 copii într-o încăpere. În continuare, primarii împreună cu conducerile școlilor vor trebui să creeze condiții pentru dezinfectarea sistematică a claselor și a celorlalte spații, să reorganizeze programul școlar, astfel încât în clase să fie cel mult 15 elevi, în același timp, să doteze scolile cu măști de protecție, pentru că profesorii, personalul nedidactic și elevii mai mari vor fi obligați să le poarte în timpul orelor, nu însă și cei din clasele mici sau de la grădiniță. În plus, în Franța, copiii stau aproape toată ziua la școală, unde și mănâncă la prânz, fiecare școală având cantina proprie. Reorganizarea meselor, precum și a transportului școlar, în condiții de securitate sanitară și distanțare fizică, reprezintă probleme în plus pentru școli și autoritățile locale.

Transportul în comun, în noile condiții sanitare, va fi o sarcină şi mai greu de îndeplinit, mai ales în orașele mari, unde acestea sunt foarte solicitate și în general, foarte aglomerate. Multe societăți de transport public au anunțat deja că vor distribui, gratuit, călătorilor măști, devenite obligatorii începând cu 11 mai. Începând de mâine, autoritățile sanitare vor evalua situația epidemică printr-un nou mod de reprezentare: colorând harta Franței, în roșu și verde, departament cu departament - cu roșu fiind marcate zonele grav afectate de epidemie, iar cu verde, cele unde virusul a circulat mai slab. Autoritățile locale au dorit să afle ce înseamnă această diferențiere.

Potrivit premierului Édouard Philippe, majoritatea măsurilor de securitate sanitară și a gesturilor barieră, de natură să limiteze propagarea virusului și eventual, a unui nou val epidemic, sunt valabile pe întreg teritoriul Franței, indiferent de culoarea care îi va fi afectată departamentului. De asemenea, rămâne valabilă testarea pentru toate persoanele care prezintă simptome, dar și pentru cei cu care - cele depistate pozitiv - au intrat în contact, chiar dacă sunt asimptomatice. Marile centre comerciale, hotelurile și restaurantele rămân închise în toată țara, până cel puțin la sfârșitul lunii mai, când se va face o nouă evaluare a situației.

De asemenea, deplasările între localități se pot face în limita a 100 de km distanță de domiciliu, restricție impusă tot până la sfârșitul lunii viitoare, tuturor francezilor. O diferenţă este că în departamentele roșii va fi amânată deschiderea gimnaziilor, care însă vor relua orele în cele verzi, iar pentru departamentele roșii, rămâne în continuare în vigoare interdicția de a redeschide parcurile și grădinile publice de care se vor putea bucura numai francezii din zonele verzi.


Etichete (ii)frantarelaxare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live