Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

21 Iulie 2019
Vizualizari: 238
Comentează add

În 70 dintre cele 95 de departamente ale Franței continentale a fost declarată stare de secetă și au fost impuse restricții la consumul de apă.

Franţa se confruntă cu o vară neobişnuit de caldă şi uscată

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

 Foto: Arhivă.

În 70 dintre cele 95 de departamente ale Franței continentale a fost declarată stare de secetă și au fost impuse restricții la consumul de apă.

Sunt zone unde nu a mai plouat de peste două luni. De aceea sunt interzise udarea gazonului, spălarea mașinii sau schimbarea prea des a apei din piscină.

În unele localități, este permisă irigarea culturilor doar pe timpul nopții. Agricultorii sunt foarte îngrijorați, mai ales cei care cultivă cereale și fructe, precum și crescătorii de animale.

După o iarnă caldă și săracă în precipitații și o primăvară în care nu prea a plouat, pământul a devenit arid, iar culturile suferă de lipsa apei.

S-a constatat de asemenea că a scăzut considerabil rezerva din pânza de apă freatică, iar meteorologii anunță, pentru săptămâna viitoare, un nou episod de caniculă, după cel excepțional din iunie care a durat aproape două săptămâni, când au fost doborâte mai multe recorduri de temperaturi maxime, cea mai ridicată fiind de 46 de grade.

Mai ales pentru jumătatea de sud a țării sunt anunțate temperaturi de peste 35 - 36 grade care ar putea atinge, în anumite zone, chiar peste 40 la umbră.

Căldura excesivă și prezența vântului crește riscul incendiilor de vegetație care apar aproape zilnic în ultima perioadă, însă până acum pompierii au reușit să le controleze și să le oprească să se extindă.

Potrivit Euronews, temperaturi neobişnuit de ridicate sunt şi în Marea Britanie, Germania, Olanda, Austria, Spania şi Norvegia. Peste Atlantic, în Statele Unite, temperaturile au atins 38 de grade, însă din cauza umidităţii înalte, sunt resimţite la 45 de grade, în zona Marilor Lacuri şi pe coasta atlantică, inclusiv la Washington şi New York.

Sunt deja trei decese în statele Maryland şi Arkansas.

Primarul New York-ului a cerut oamenilor să nu iasă pe străzi, să se hidrateze, să stea la aer condiţionat şi să verifice situaţia vecinilor.

Oraşul Philadelphia se pregăteşte pentru recorduri istorice de temperatură, în timp ce alerte de caniculă extremă au fost emise şi în trei provincii din Canada.


Etichete frantameteo

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live