Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Sâmbătă, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

12 Septembrie 2019
Vizualizari: 482
Comentează add

Premierul francez Edouard Philippe a anunţat principiile şi calendarul reformei sistemului de pensii.

Franța: Principiile şi calendarul reformei sistemului de pensii

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Premierul francez, Edouard Philippe. Foto: gouvernement.fr.

Premierul francez, Edouard Philippe, a anunţat principiile şi calendarul vastei reforme a sistemului de pensii, care va înlocui cele 42 de modele diferite care funcţionează în prezent în paralel. 

Şeful guvernului francez a insistat pe necesitatea adaptării unui sistem vechi de peste 70 de ani la noile realități ale pieței muncii și ale noilor meserii, un sistem universal, care să corecteze inegalitățile din prezent, a promis premierul Edouard Philippe.

Edouard Philippe: Un sistem cu adevărat universal, care pentru fiecare euro cotizat le asigură aceleaşi drepturi tuturor - muncitori, comercianţi, agricultori, funcționari, medici sau întreprinzători. Un sistem care va conduce la dispariţia numeroaselor regimuri speciale şi derogări. Un sistem care garantează distribuţia resurselor către cei cu venituri mici şi o pensie de cel puțin 85% din salariul minim pentru o carieră completă.

Premierul francez a subliniat că reforma nu este gata şi că pregătirea ei va fi lentă. Discuțiile cu sindicatele și patronatele vor continua, iar în paralel va avea loc o largă consultare cu cetățenii până la sfârșitul anului.

Noua lege va începe să intre treptat în vigoare în 2025, întregul sistem fiind integrat total abia în 2040.

Chiar dacă nu există încă un proiect de lege, protestele împotriva modificărilor încep chiar mâine, cu o grevă care va paraliza transportul public din Paris și zonele limitrofe, inclusiv legăturile cu aeroporturile.

Noul sistem universal ar putea urca vârsta de pensionare la 64 de ani, iar lucrătorii din transporturi se pensionează în prezent la vârste cuprinse între 50 și 57 de ani.


Etichete pensiifranta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live