Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

1 Ianuarie 2022
Vizualizari: 506
Comentează add

În cele șase luni de mandat, președintele Emmanuel Macron le-a promis partenerilor europeni că va pune în practică un proiect ambițios de reforme.

Franța preia președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

  Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.       Foto: Arhivă.

Franța preia de astăzi președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene. În cele șase luni de mandat, președintele Emmanuel Macron le-a promis partenerilor europeni că va pune în practică un proiect ambițios de reforme.

Întărirea securității europene și transformarea modelului economic sunt prioritățile principale ale președinției franceze, care se va derula sub sloganul "Relansare, putere, apartenență, Franța își cheamă partenerii europeni la 6 luni de analiză, dezbatere, armonizare a pozițiilor și acțiune pentru un nou start al proiectului european, afectat profund de criza sanitară, de bulversările climatice, de încercările de destabilizare a democrației și de creștere a tensiunilor în imediata vecinătate, avertiza președintele Emmanuel Macron, potrivit căruia forța Uniunii stă în unitatea țărilor membre:

Emmanuel Macron: Trebuie să trecem de la o Europă a operării în interiorul frontierelor noastre la o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă în alegerile pe care le face și stăpână pe destinul său. Probleme existențiale stau în fața noastră în plan climatic, tehnologic, geopolitic, care impun, iar noi ne pregătim deja de câțiva ani o transformare profundă a organizației noastre care să-și asume noi ambiții.
 
Relansarea economică după epidemie are nevoie de o proiecție pe termen lung. Construcția de filiere industriale noi, inovante, dezvoltarea noilor tehnologii, crearea de locuri de muncă, în paralel cu lupta împotriva schimbărilor climatice. Europa trebuie să-și recapete independența industrială, dar să nu uite de solidaritate socială; astfel, proiectul salariului minim european de decent în toate țările are toate șansele să fie aprobat în timpul președinției franceze.

Etichete frantapreședinția Consiliului Uniunii Europene(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live