Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Joi, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

27 Mai 2020
Vizualizari: 179
Comentează add

În Franța, președintele Emmanuel Macron a anunțat un plan istoric de susținere a industriei auto.

Franța: plan istoric de susținere a industriei auto

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

În Franța, președintele Emmanuel Macron a anunțat, marți, un plan istoric de susținere a industriei auto în valoare de 8 miliarde de euro.

Sute de mii de autovehicule nevândute își așteaptă clienții, după ce vânzările de mașini au scăzut cu aproape 90% în luna aprilie, din cauza crizei sanitare. Președintele Emmanuel Macron s-a întâlnit, azi dimineață, cu președintele - director general al Renault, apoi cu 30 de reprezentanți ai întregii filiere auto din Franța, pentru a discuta despre situația catastrofală cu care se confruntă acest sector. El a anunțat planul de salvare a automobilului francez dintr-o fabrică Renault din nordul Franței, unde se produc automobile electrice. Sectorul auto se va transforma într-o industrie de înaltă calitate și tehnicitate, care să aducă plus valoare producției de automobile din Franța, având în prim plan dezvoltarea automobilului electric. Președintele Emmanuel Macron a definit un obiectiv mobilizator.


Emmanuel Macron: Să facem din Franța primul producător de automobile nepoluante din Europa, ajungând în următorii 5 ani la o producție de peste un milion de vehicule electrice, hibride reîncărcabile și hibride anual, și de a întări, în paralel, puterea noastră industrială. Acesta este sensul planului de susținere și de relansare decis împreună cu producătorii auto. Un plan istoric pentru o situație istorică și foarte dificilă cu care țara noastră se confruntă!


Reporter: Strategia de salvare a industriei auto a fost construită pe trei axe, potrivit președintelui Macron. Prima vizează stimularea cererii și constă în majorarea primelor la achiziția de automobile electrice, hibride și slab poluante, precum și a valorii voucherelor pentru înlocuirea unei mașini vechi cu una nouă sau de ocazie, electrică sau hibridă. Aceste bonusuri sunt cuprinse între două și şapte mii de euro și de ele pot beneficia atât persoanele fizice, cât și firmele. Franța își propune să dubleze producția de automobile electrice în doi ani și să o crească de patru ori până în 2024.

Președintele Macrou a anunțat că, după Peugeot, și grupul Renault a fost de acord să se alăture proiectului european de dezvoltare a bateriei electrice europene, la care participă șapte state. De asemenea, guvernul va investi în instalarea pe șosele a 100.000 de borne pentru încărcarea mașinilor electrice, până la sfârșitul anului viitor.

A doua axă este reprezentată de crearea unui fond de investiții și inovare, alimentat de stat, dar și de privați, pentru fabricarea în Franța a automobilului viitorului, modernizarea, robotizarea și digitalizarea liniilor de producție, crearea de modele noi. Cea de-a treia axă de susținere a industriei auto franceze este un pact între guvern, întreprinderi și salariați și vizează reducerea pe teritoriul francez a unor capacități de producție aflate acum în străinătate.

Președintele Emmanuel Macron a condiționat garanția acordată de guvern grupului Renault pentru un împrumut de 5 miliarde de euro de păstrarea locurilor de muncă, după ce a apăruseră informații că acesta ar intenționa să închidă câteva întreprinderi, inclusiv din Franța.

(RS)


Etichete frantaindistria auto(RS)

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live