Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

21 Ianuarie 2021
Vizualizari: 198
Comentează add

Președintele țării, Emmanuel Macron, a discutat cu un grup de studenți într-un campus din apropierea Parisului, după numeroase manifestații organizate în mai multe orașe franceze.

Franța: măsuri de sprijin material şi psihologic pentru studenţi

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

 Paris, Franța. Foto: Arhivă/ Thomas SAMSON/ AFP

În Franța, guvernul anunță măsuri pentru a-i sprijini atât material cât şi psihologic pe studenți, confruntați cu efectele devastatoare ale crizei sanitare.
 
Președintele țării, Emmanuel Macron, a discutat cu un grup de studenți într-un campus din apropierea Parisului, după numeroase manifestații organizate în ultima perioadă în mai multe orașe franceze.
 
Corespondență din Paris - Reporter: Daniela Coman - În loc să-și trăiască cei mai frumoși ani, studenții se plâng de singurătate, sărăcie, incertitudine. Obligaţi să rămână închiși luni de zile în fața calculatorului în campus sau în mici camere închiriate, fără acces la practică sau diverse stagii, lipsiți de micile slujbe cu program redus, care pe mulți îi ajutau să supraviețuiască, studenții francezi au îngroșat rândurile celor care apelează la ajutor alimentar. Destui au făcut depresie sau au ajuns în pragul sinuciderii.
Președintele Emmanuel Macron le-a spus deschis celor cu care s-a întâlnit astăzi la Centrul Universitar Paris-Saclay că o revenire la normal nu va fi posibilă în semestrul II.
 
Emmanuel Macron: Nu vreau să vă mint: rămânem într-o zonă de incertitudine. Desigur, sunt unele lucruri insuportabile în viața voastră, și vom veni cu răspunsuri urgente. Obiectivul colectiv este să deschidem la toamnă noul an de învățământ într-o țară în care să fi reușit deja să frânăm epidemia, datorită vaccinării.
 
Reporter: Președintele Macron le-a promis studenților că din semestrul II toți vor putea participa la cursuri cu prezență cel puțin o zi pe săptămână. Anterior, guvernul anunțase că din 25 ianuarie cei din anul I vor relua normal școala, pentru că ei întâmpină cele mai mari dificultăți în a studia la distanță.
 
Cât va ține criza sanitară, toți studenții vor beneficia de ajutorul de două mese pe zi la preț de doar un euro în cantinele universitare, rezervat până acum doar bursierilor. Pentru studenții mai fragil psihic, ce riscă să cadă în depresie, statul se angajează să le acorde sprijin financiar un așa-numit "cec psy", pentru a primi îngrijirea medicală (psihologică - n.r.) necesară - a mai anunțat președintele Franței.
 
(PH)
 

Etichete FrantaEmmanuel Macronsprijinstudenti(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live