Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 28 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

20 Iulie 2020
Vizualizari: 236
Comentează add

Franţa: Masca devine obligatorie în toate spațiile publice închise

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

 Foto: Agerpres/EPA.

În Franţa, ca şi în alte ţări europene, indicatorii statistici arată o nouă creştere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus.

De aceea, guvernul a luat decizia de a impune portul obligatoriu al măştii în toate spaţiile închise care primesc public. Daniela Coman transmite de la Paris:

Reporter: Masca de protecţie constituie, împreună cu respectarea distanţei fizice între persoane, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie, afirma premierul Jean Castex, în faţa parlamentului, cu câteva zile în urmă, când şi-a prezentat programul guvernamental.
 
Dacă până acum în Franţa masca era obligatorie doar în transportul în comun, ea va trebui purtată în toate locurile unde populaţia are acces liber, indiferent de dimensiunea lor. Într-un mesaj publicat pe Twitter, ministrul sănătăţii, Olivier Veran, a scris că de luni, 20 iulie, purtarea măştii este obligatorie în toate spaţiile închise, precum magazinele, băncile, pieţele acoperite şi în general toate incintele care primesc public.
 
Lista completă a locurilor vizate de această regulă va fi inclusă într-un decret ce urmează a fi aprobat cel târziu marţi. De altfel, ministrul sănătăţii i-a îndemnat pe francezi sa se protejeze cu masca, fără să mai aştepte ca guvernul să dea decretul.
 
Spaţiile comerciale care nu o făcuseră până acum au început deja să impună şi ele măsura, iar pe vitrinele de la intrare majoritatea au afişat obligativitatea de a purta mască.
 
Pentru locurile de muncă şi spaţiile profesionale, fiecare firmă trebuie şa-şi creeze propriile protocoale de luptă împotriva propagării coronavirusului.
 
Actul normativ care va reglementa această măsură va conţine şi amenzile pentru cei care o încalcă. Francezii au deja o experienţă cu obligativitatea măştii în trasnportul în comun.
 
În oraşele care au metrou sunt făcute controale sistematice pentru a-i depista pe cei care nu respectă măsura, fiind amendaţi cu 135 de euro şi invitaţi să coboare dacă refuză să se conformeze.
 
Cât priveşte călătoria cu trenul, cei care nu poartă nu sunt lăsaţi să urce.
 
În plus, masca este obligatorie şi în gări, făcându-se controale destul de riguroase.
 
Şoferii de autobuze au primit dispoziţie să rămână pe loc dacă au călători care refuză să poarte mască, iar, cu ceva timp în urmă, o astfel de situaţie s-a transformat într-o tragedie.
 
Un grup de indivizi violenţi a agresat un şofer de autobuz la Bayonne, oraş în vestul Franţei, după ce el le atrăsese atenţia că nu aveau mască.
 
Şoferul a fost bătut atât de tare, încât după două zile a murit la spital.
 
(PH)
 

Etichete Frantamascaspatii publiceamenzi(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live