Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 05 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

30 Decembrie 2019
Vizualizari: 706
Comentează add

La Paris, circulaţia metrolui rămâne în continuare perturbată, precum şi cea a reţelei de trenuri rapide, care leagă capitala de suburbii şi de aeroporturile internaţionale.

Franța: Mai multe sindicate continuă greva împotriva reformei pensiilor

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto Arhiva- Thomas SAMSON / AFP

O parte dintre sindicaliştii francezi continuă, astăzi, greva împotriva reformării sistemului de pensii.

Aceasta a ajuns, deja, în cea de-a 26-a zi şi este cea mai de durată mişcare socială din ultimii ani.

Aproape jumătate din trenurile de mare viteză circulă astăzi şi măine şi între 35% şi 40% pe 1 şi 2 ianuarie, când cea mai mare parte a francezilor, care şi-au petrecut sărbătorile departe de casă se întorc din vacanţă.

La Paris, circulaţia metrolui rămâne în continuare perturbată, precum şi cea a reţelei de trenuri rapide, care leagă capitala de suburbii şi de aeroporturile internaţionale.

Premierul Édouard Philippe a chemat la noi negocieri generale pe reforma pensiilor pe 7 ianuarie, însă centralele sindicale sunt puternic divizate şi au revendicări diferite.

Până atunci însă, miniştrii continuă să discute cu reprezentanţii salariaţilor din domeniile lor de responsabilitate şi chiar au reuşit să ajungă la unele acorduri cu aceştia.

Deja piloţii, personalul navigant şi controlorii de trafic aerian au retras preavizul de grevă anunţat pentru 2 şi 3 ianuarie, după ce au obţinut derogări privind vârsta lor de pensionare.

Guvernul speră să ajungă la o înţelegere cu aşa-numitele sindicate reformiste, care au unele revendicări, dar sunt dispuse să negocieze în continuare.

Mai rămân sindicatele radicale, aflate într-un adevărat război al orgoliilor cu guvernul şi cu preşedintele Macron, care cer retragerea definitivă a reformei.

Ele controlează cea mai mare parte a conductorilor de tren şi metrou şi vor să prtelungească greva cătr mai mult după sărbători.

În acelaşi timp, ei ameninţă cu o nouă manifestaţie naţională pe 9 ianuarie.


Etichete Franțasindicategrevapensii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live