Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Tudor Ţepeneag, Paris

19 Noiembrie 2015
Vizualizari: 1085
Comentează add

Operaţiunea forţelor speciale de poliţie la Saint Denis, în nordul Parisului, ar putea fi percepută ca un epilog al atentatelor de vineri de la Paris, însă este doar începutul.

Franţa înteţeşte ofensiva împotriva teroriştilor

tudor-tepeneag-paris

Foto: www.ndtv.com.

În Franţa s-a înregistrat miercuri un nou pas în lupta antiteroristă declanşată în urma atacurilor teroriste de vineri din Paris care s-au soldat cu 129 de morţi şi mai multe sute de răniţi.

Operaţiunea forţelor speciale de poliţie la Saint Denis, în nordul Parisului, ar putea fi percepută ca un epilog al atentatelor de vineri de la Paris, dar chiar dacă cea mai mare parte a reţelei teroriste a fost dezmembrată, cum se poate crede, riposta împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic va continua pe plan militar, şi pentru aceasta mai întâi pe plan diplomatic.

Să ne oprim însă mai întâi asupra celor întâmplate miercuri. Forţele de poliţie au dat asalturi împotriva mai multor terorişti care se adăpostiseră în două apartamente la Saint Denis, nu departe de Stade de France, acolo unde avuseseră loc trei din cele opt atentate.

Şapte persoane au fost arestate miercuri şi predate justiţiei. Două persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care o femeie care s-a aruncat în aer.

Cinci membri ai forţelor de ordine au fost răniţi. La originea operaţiunii de poliţie, posibilitatea ca jihadistul belgian de origine marocană, Abdelhamid Abaaoud, considerat creierul atentatelor de vineri, să se afle, în mod surprinzător de altfel, într-unul din cele două apartamente vizate. Să-l ascultăm pe procurorul Parisului, care a rezumat evenimentele pentru presă.

"În cadrul anchetei s-au putut obţine prin urmărire telefonică, prin alte tipuri de supraveghere şi prin mărturii, elemente care puteau să conducă la concluzia că numitul Abaaoud s-ar fi putut afla într-un apartament conspirativ la Saint Denis. Aşa că o operaţiune de capturare a fost declanşată în cursul nopţii. Ea s-a soldat cu arestarea a trei persoane care se aflau în apartament. Ceva mai târziu, o femeie tânără care se afla şi ea acolo s-a aruncat în aer, declanşând dispozitivul exploziv pe care îl avea cu ea. A decedat şi un alt terorist, găsit mort după operaţiune. El fusese lovit de gloanţe şi de grenade", a declarat François Molins.

Până în cursul serii nu fuseseră date publicităţii elementele care ar aduce răspuns la toate întrebările care se pun.

Teroristul belgian Abdelhamid Abaaoud se afla el într-adevăr el la Saint Denis? Dintre teroriştii care au participat la atentatele de vineri, mai sunt unii în libertate sau au fost cu toţii omorâţi sau capturaţi?

Până a afla răspunsul, să consemnăm că pe plan diplomatic, preşedintele François Hollande îşi continuă eforturile de a integra Franţa în mod real într-o coaliţie antiteroristă, alături de Rusia şi de Statele Unite, o coaliţie având ca principal inamic organizaţia teroristă Statul Islamic.

"În momentul de faţă este nevoie de mai multe atacuri aeriene şi ele s-au înmulţit. Trebuie mai mult sprijin pentru toţi cei care se bat contra Statului Islamic. Franţa le acordă acest sprijin, dar trebuie să strângă rândurile toţi cei care pot lupta împotriva acestei armate teroriste în cadrul unei coaliţii cât mai largă, o coaliţie unică. Facem eforturi în acest sens", a spus François Hollande.

Preşedintele francez, care l-a primit marţi la Paris pe secretarul de stat american John Kerry, se va întâlni marţea viitoare cu preşedintele american Barack Obama, iar joia viitoare cu cel rus, Vladimir Putin. 


Etichete atentate în Parisoperaţiune antiteroristăSaint Denisteroriştischimb de focurivestă cu explozibilijihadiştiarestăriprocurorul Parisului François MolinsISIS

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live