Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

5 Aprilie 2018
Vizualizari: 916
Comentează add

Premierul francez a precizat că numărul parlamentarilor va scădea de la 577 la 404 la deputaţi şi de la 348 la 244 la senatori.

Franţa intenţionează să reducă numărul membrilor Parlamentului

sergiu-stet

 Emmanuel Macron. Foto: Arhivă.

Franţa intenţionează să reducă numărul parlamentarilor şi să introducă schimbări în ce priveşte modul de alegere a membrilor Parlamentului de la Paris. Schimbarea este menită să eficientizeze guvernul, a declarat premierul francez, Edouard Philippe.

Premierul francez a precizat că numărul parlamentarilor va scădea de la 577 la 404 la deputaţi şi de la 348 la 244 la senatori. De asemenea, 15% dintre parlamentari vor fi aleşi prin reprezentare proporţională. Noile schimbări urmează să intre în vigoare în 2022.

Euronews aminteşte că potrivit reglementărilor actuale, parlamentarii sunt aleşi pentru o circumscripţie dacă obţin o majoritate absolută la vot; dacă nu, urmează un al doilea tur de scrutin, în care se decide prin balotaj cine sunt cei mai populari candidaţi.

Reforma sistemului electoral în Parlament face parte din promisiunile electorale ale preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron şi survine după mai multe săptămâni de negocieri între guvernul lui Macron şi preşedintele Senatului, al cărui sprijin este esenţial pentru a trece schimbările prin votul Parlamentului. O înţelegere cu Senatul ar scuti necesitatea organizării unui referendum privind reforma sistemului de vot pentru Parlament.

 

Etichete Edouard PhilippeEmmanuel Macroncircumscripţieproporţionalelectoral

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live