Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Franţa "îngrijorată de unele aspecte" ale acordului SUA - UE

Parisul este îngrijorat că un acord de liber schimb transatlantic ar produce un impact negativ major în creaţia, difuzarea şi finanţarea filmelor europene.

EuranetPlus.

Articol de Alex Olaru, 16 Iunie 2013, 10:03

Miniştrii comerţului din Uniunea Europeană s-au reunit vineri la Luxemburg pentru a ajunge la un consens asupra mandatului Comisiei Europene în negocierea acordului de liber schimb cu Statele Unite.

Franţa a fost vineri de neclintit şi ameninţă în continuare că va bloca încheierea acordului.

Provocarea reuniunii de vineri, de la Luxemburg a fost ajungerea la un consens cu Parisul, principalul opozant al unui eventual acord încheiat fără excepţia culturală.

Franţa, alături de alte 13 state, printre care şi România, a iniţat o scrisoare prin care se opune negocierii de orice fel a excepţiei culturale.

Cele 14 state vor astfel ca sectorul cultural să beneficieze în continuare de protecţie, prin subvenţii de stat şi cote. Franţa este unul din statele care investeşte deja sume imense în cinematografie.

Audio: Acord comercial UE - SUA.

Cu o zi înainte de reuniune, Franţa a anunţat că este pregătită inclusiv să-şi folosească dreptul politic de veto, în eventualitatea în care cultura şi "industriile culturale" nu sunt excluse din domeniul de aplicare al negocierilor privind un acord de liber schimb intre Statele Unite si Uniunea Europeană.

Parisul este îngrijorat că un acord de liber schimb transatlantic ar produce un impact negativ major în creaţia, difuzarea şi finanţarea filmelor europene.

Aceasta şi în contextual în care, îşi justifică Franţa poziţia, noile mijloace tehnologice , cum sunt televiziunea pe internet, influenţează deja domeniul.

Nu este necesară excluderea totală a sectorului audiovizual din mandatul Comisie la negocierile cu Statele Unite pentru a ne atinge ţelurile, susţine în schimb preşedintele Comisie Europene Jose Manuel Barroso.

Ar putea fi "cea mai mare înţelegere comercială din istorie"

Dincolo de punctele de vedere discordante, obţinerea unui mandate de negociere este un obiectiv vital pentru Europa, a spus vineri şi ministrul irlandez pentru locuri de muncă, întreprinderi şi inovare, Richard Bruton.

Un acord de liber schimb SUA-UE ar presupune, generic, ca mărfurile să circule liber între Uniunea Europeană şi Statele Unite, fără sa fie supuse taxelor vamale.

Preşedintele american Barack Obama, pleda în favoarea acestui acord în discursul sau privind starea naţiunii de la începutul anului, argumentând că un comerţ liber va susţine milioane de slujbe.

Dacă acordul va fi semnat, experţii susţin ar fi cea mai mare înţelegere comercială din istorie, necesară şi în contextul în care pieţele asiatice devin tot mai competitive.

Potrivit datelor oficiale, schimburile comerciale dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană au crescut în 2012 la peste 645 de miliarde de dolari.

Comisia Europeană şi-a dat acceptul pentru deschiderea negocierilor cu Statele Unite în luna martie.

Responsabilii americani cu comerţul exterior, citaţi de France Press, au avertizat deja că excluderea sectorului audiovizual din negocieri nu va fi bine primită.