Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

21 Iulie 2019
Vizualizari: 284
Comentează add

În Franţa e în desfășurre un weekend plin de evenimente dedicate împlinirii celor 50 de ani de la misiunnea Apollo 11 şi primul pas al omului pe Lună.

Franța: Evenimente dedicate misiunii Apollo 11

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

In this image obtained from NASA, Apollo 11 Commander Neil Armstrong works near the lunar module Eagle on July 20, 1969. Buzz Aldrin / NASA / AFP

La 20 iulie 1969, transmisia cu primii pași ai omului pe Lună a fost difuzată în direct, la Palais de la Découverte, din Paris. Cincizeci de ani mai târziu, îndrăgoştiţii de Lună s-au întâlnit toată săptămâna la muzeul de ştiinţă parizian, pentru expoziţii, dezbateri şi tot felul de alte evenimente. Iar azi-noapte, între orele 22 şi 2 dimineața, tot aici, parizieni şi turiştii s-au amuzat împreună la concertul „Luna luminează noaptea noastră”, unde s-a ascultat şi s-a dansat în ritmul hit-urilor din anii  60 și 70. De asemenea, imensul spaţiu expoziţional Grand Palais le oferă vizitatorilor expoziţia „Luna”, în care arta şi ştiinţa merg mână în mână. Luna observată, Luna Divină, Luna - sursă de mituri și visare, de la Antichitate până în prezent, în diverse culturi. Aşadar, de descoperit şi admirat instrumente de observare și măsurare, manuscrise, hărți, imagini de arhivă, dar și opere de artă picturi, sculpturi, artefacte și alte creații antice sau contemporane având ca temă satelitul natural al Pământului. Iar Muzeul Aerului şi Spaţiului de la Le Bourget, din apropiere de Paris, le oferă vizitatorilor, între altele, șansa de a se "îmbrăca în costumele de cosmonaut din anii 60", în încercarea de a descoperi secretele misiunii Apollo 11.

Cele mai multe şi mai spectaculoase evenimente sunt organizate la Toulouse, la Cité de l'Espace – cel mai mare centru expoziţional şi de animaţie ştiinţifică din Franţa dedicat cuceririi spaţiului - unde vizitatorul este purtat în aventura cosmică, de la primul pas pe Lună până la tehnica spaţială din zilele noaste, în expoziția "Luna, Episodul 2". Organizatorii evenimentelor de la Toulouse - unde se află şi Centrul Spaţial – au promis o expierinţă totală cu ocazia aniversării celor 50 de ani de la Misiunea Apollo 11. Proiecții video, dezbateri, conferințe și, în special, ateliere de simulare. Cei mai curioşi pot încerca starea în care se simte un astronaut în cosmos, pot călca pe un covor ce reproduce aspectul solului lunar. Un al experiement oferă ocazia de a afla cum miroase Luna, datorită unui simulator olfactiv: cei care au încercat spun că seamănă cu un amestec de motorină și transpirație!

Iar la Cannes, pe Coasta de Azur, un set de amintiri, fotografii, ziare, cărţi, discuri, dedicaţii date de astronauţi sunt scoase, astăzi, la licitaţia botezată „De pe Pământ, pe Lună”, după cartea lui Jules Verne. Printre obiecte se numără şi un album tematic din seria Aventurile lui Tintin din 1969, cu titlul „Am păşit pe Lună”, pe care cei 3 membri ai echipajului Apollo 11 şi-au lăsat dedicaţiile olografe, alături de autograful autorului albumului, Belge Hergé. Preţul cărţii este estimat între 8 şi 12.000 de euro.

Desigur, la toate evenimentele organizate în Franţa participă astronauţii francezi, care au avut şansa de a călători în spaţiu: în total sunt 10. Cel mai tânăr, Thomas Pesquet, care a zburat în 2016, este o adevărată vedetă.


Etichete frantaapollo 11

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live