Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ECONATURA Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

22 Iunie 2020
Vizualizari: 220
Comentează add

Franța: Campanie electorală pentru turul doi al alegerilor municipale

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

 Foto: Agerpres/EPA.

În Franța se intră în cea de a treia etapă de relaxare a măsurilor restrictive și tot de luni se dă startul campaniei electorale pentru turul doi al alegerilor municipale. Scrutinul ar fi trebuit să aibă loc pe 22 martie dar a fost amânat din cauza epidemiei pentru duminica viitoare, pe 28 iunie.

Reporter: Daniela Coman - Se organizează alegeri în 5.000 de localități care nu și-au desemnat, pe 15 martie, primarii și consiliile municipale, între acestea, capitala Paris și majoritatea marilor orașe. Din cauza epidemiei și a stării de urgență sanitare încă în vigoare numărul alegătorilor pe sens simultant în interiorul secției de votare va fi limitat, având prioritate persoanele vârstnice sau fragile. Fiecare birou de vot va fi dotat cu soluție de dezinfectare a mâinilor, iar toți cei prezenți vor fi obligați să poarte mască. Toate primăriile sunt obligate să se aprovizioneze cu aceste produse pentru a le pune la dispoziție membrilor secțiilor de votare și alegătorilor.
 
Este permis și votul indirect prin acordarea de procură unei persoane de încredere care să voteze în locul celor din categoriile vulnerabile, ce nu se pot prezenta sau se tem să se expună contactului cu prea multe persoane.
 
De asemenea, candidații vor avea o campanie electorală atipică, nu au voie să facă mitinguri și se pot întâlni cu un număr limitat de alegători în spațiile publice, se vor limita la afișajul electoral, la distribuirea de pliante, la convorbiri telefonice sau comunicări pe rețelele de socializare și, desigur, publicitate electorală și dezbateri în mass-media.
 
Competiția se anunță foarte strânsă în toate marile orașe, iar analiștii anticipează că modul în care primarii în funcție, care sunt și candidați, au gestionat criza sanitară, ar putea influența opțiunea alegătorilor.
 
La Paris sunt în cursă trei candidate: actuala primăriță socialistă, Anne Hidalgo, până acum favorita sondajelor de opinie, mai ales după ce a făcut o alianță cu ecologiștii, reprezentanta Partidului Republicanilor, dreapta tradițională, Rachida Dati, fostă ministru al justiției în timpul președintelui Nicolas Sarkozy, și reprezentanta Partidului prezidențial "La République en Marche", Agnès Buzyn, fostă ministru al sănătății până în februarie.
 
Premierul Édouard Philippe este favoritul cursei pentru primăria orașului Le Havre, în nordul țării, unde intenționează să revină la încheierea mandatului de șef al guvernului.
 
(PH)
 

Etichete Frantacampanie electoralaalegeri municipale(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live