Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

15 Iulie 2021
Vizualizari: 785
Comentează add

Autoritatea pentru Concurenţă din Franţa a amendat motorul de căutare pe internet Google cu 500 de milioane de euro pentru că acesta nu a respectat o înţelegere anterioară.

Franța: Amendă usturătoare pentru Google

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: Arhivă.

Se lucrează din mai multe direcţii în lume pentrua se ajunge la taxarea giganţilor digitali de tipul Google, pentru veniturile obţinute din activitatea în diverse ţări, unde nu au prezenţă fizică. Aici, un cap de pod important este creat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, al cărei acord global pentru o impozitare mai echitabilă a multinaţionalelor a fost semnat de curând de 130 de state inclusiv România. G20 a fost de acord cu acest acord şi cu cifra de impozitare a profitului de minim 15%. Astăzi însă vă aducem în atenţie, în "Agenda globală", o simplă amendă: Autoritatea pentru Concurenţă din Franţa a amendat motorul de căutare pe internet Google cu 500 de milioane de euro pentru că acesta nu a respectat o înţelegere anterioară, prin care se angaja să le plătească drepturi de autor ditorilor de presă francezi şi agenţiilor de ştiri, pentru utilizarea conţinutului lor.

Reporter: Daniela Coman - La începutul anului, toată lumea vorbea despre o premieră absolută în Europa. Alianţa presei de informaţie generală din Franţa, care reuneşte peste 300 de titluri de presă scrisă, încheia un acord cu Google privid plata drepturilor de autor conexe, conform legilor în vigoare în Franţa. Acordul-cadru, cu o durată de trei ani, fusese posibil datorită unei legi adoptate de Parlamentul francez în 2019, în baza unei directive europene, care le-a permis grupurilor de presă să pună presiune pe gigantul american al internetului. În continuare, Google ar fi trebuit să negocieze acorduri individuale cu fiecare publicaţie recunoscută că difuzează informaţii politice şi generale şi apoi să le plătească pentru că distribuia mai departe acele conţinuturi. Plata ar fi trebuit să fie în funcţie de mai multe criterii contribuţia la difuzarea de informaţii, volumul zilnic de publicaţii şi publicul care accesează informaţia pe internet.

Sancţiunea aplicată acum de Autoritatea pentru Concurenţă din Franţa, cea mai mare amendă dispusă vreodată de această instituţie, a fost decisă pentru că Google nu şi-a respectat angajamentele şi a acumulat noi întârzieri în punerea în aplicare a legii, faptă calificată de o gravitate excepţională. Google a folosit o strategie deliberată, sistematică, elaborată, cu scopul de a tergiversa negocierile - constată autorităţile franceze. Gigantul american are acum la dispoziţie două luni pentru a veni cu propuneri şi a despăgubi editorii şi agenţiile de presă, în caz contrar fiind apsaibili de o nouă amendă de până la 900.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere. În acelaşi timp, are şi dreptul să conteste aceste sancţiuni.

Într-o declaraţie pentru agenţia France Presse, compania americană a declarat că este foarte dezamăgită de această decizie. "Am acţionat cu bună-credinţă pe tot parcursul perioadei negocierilor. Această amendă nu reflectă eforturile depuse şi nici realitatea utilizzării conţinutului de ştiri pe platforma noastră" - a declarat un purtător al său de cuvânt. Divergenţele dintre Google, pe de o parte, şi proprietarii de ziare şi agenţiile de presă, de cealaltă parte, durează de peste 10 ani. Editorii europeni nu încetează să ceară organismelor de reglementare să contracareze puterea Google, care atrage miliarde de euro venituri din publicitate. În acelaşi timp, editorii de presă franezi se plâng că în ultimii zece ani, din cauza giganţilor internetului au pierdut 50% din veniturile obţinute din publicitate. Preşedintele grupului Les Échos-Le Parisien, care a adunat aproape întreaga presă scrisă franceză în jurul său, în acest demers, acum doi ani, a declarat că ştia de la început că drumul va fi dificil şi complicat, dar că fiecare etapă parcursă este un pas înainte spre atingerea scopului final. "Noi suntem fericiţi că Autoritatea pentru Concurenţă umple casa de bani a statului, însă la editorii de presă nu ajunge niciun euro" - a regretat el, subliniind că "nu este normal ca aceşti actori supranaţionali să nu respecte nici directiva europeană şi nici legile ţării în care operează".


Etichete (ii)googleamenda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live