Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

17 Septembrie 2021
Vizualizari: 250
Comentează add

Franţa acuză Australia de trădare pentru pactul de securitate cu Statele Unite şi Marea Britanie.

Franţa acuză Australia de trădare

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian. Foto: AFP

Realizator: China a criticat pactul de securitate dintre Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, pe care l-a descris "extrem de iresponsabil". Acordul va permite Australiei să construiască în premieră submarine nucleare pe baza tehnologiilor oferite de americani şi britanici. Înţelegerea este considerată aproape unanim ca un efort de a contracara influenţa Chinei în Marea Chinei de Sud. Acordul a nemulţumit însă şi Uniunea Europeană, dar în special Franţa, care se vede păgubită de un contract important cu australienii pentru fabricarea de submarine. 

Corespondenţă din Paris - Reporter: Daniela Coman - Francezii denunţă ceea ce presa numeşte deja "ruptura secolului" şi susţin că nu au fost informaţi despre decizia guvernului australian, pe care au aflat-o din presă, după cum au declarat mai mulţi oficiali de la Paris. Este vorba de un contract gigant, îndelung negociat, în valoare de 56 miliarde de euro, pe o perioadă de 50 de ani şi pe care l-a încheiat în 2016 actualul ministru de externe, Jean-Yves Le Drian, care deţinea atunci portofoliul apărării. El a calificat gestul Australiei drept trădare.

Jean-Yves Le Drian: Pentru francezi este o adevărată lovitură dată pe la spate. În opinia mea, este vorba de o fisură în relaţia de încredere reciprocă, şi de aceea sunt foarte furios. Ceea ce mă precoupă în această afacere este, de asemenea, comportamentul american. Această decizie unilaterală, brutală, imprevizibilă seamănă foarte mult cu ceea ce făcea preşedintele Trump.

Reporter: Francezii ar fi trebuit să trimită în 2023 în Australia primul dintre cele 12 submarine Diesel electrice, la care lucrează pe un şantier naval din nordul Franţei o echipă mixtă de ingineri francezi şi australieni. Acum, australienii vor sa cumpere de la americani şi britanici submarine cu propulsie nucleară. 

La rândul său, ministrul francez al apărării, Florence Parly, nu a exclus ca Franţa să ceară despăgubiri Australiei.


Etichete (ii)frantaaustraliatradareLe Drian

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live