Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

7 Septembrie 2020
Vizualizari: 295
Comentează add

Franța: 1 milion de teste Covid-19 pe săptămână

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

 Paris. Foto Thomas SAMSON / AFP

Franţa este una dintre ţările europene care face printre cele mai multe teste de depistare a contaminării cu coronavirus: s-a ajuns la un milion pe săptămână, iar guvernul intenţionează să ridice şi mai mult ştacheta.

Toţi cei care doresc pot solicita să fie testaţi, fără trimitere de la medic, examenul fiind gratuit.

250 de milioane de euro pe lună cheltuie guvernul francez din bugetul sănătăţii pentru decontarea testelor PCR, efectuate la toate laboratorele publice şi private, precum şi la farmacii. Înainte de 25 iulie, francezii care doreau să facă testul, fără recomandare de la medic, plăteau 54 de euro, însă după această dată autorităţile au decis să introducă gratuitatea.

Au apărut însă unele probleme, de unde şi cozile ce pot fi observate zilnic, chiar şi în weekend, în faţa laboratoarelor: chiar dacă substanţele necesar există în cantităţi importante, personalul medical este insuficient şi există situaţii când rezultatele vin mai târziu de 48 de ore, ceea ce la face inutile. În afara celor care prezintă simptome suspecte şi a celor care pleacă sau se întorc din străinătate, solicită să fie testaţi cei care vor să-şi viziteze rude vârstince, pe care nu vor să le expună unei posibile contaminări, şi mai ales persoane foarte speriate de o eventuală îmbolnăvire. Autorităţile medicale atrag atenţia că cei din urmă abuzează de facilitatea testării gratuite şi o fac periodic, mergând la laboratoare diferite: aceştia reprezintă aproximativ 25 la sută din totalul testelor.

Guvernul francez își propune să crească, în scurt timp, testarea până la un million și jumătate de teste pe săptămână, ceea ce riscă să contribuie la prelungirea cozilor din fața laboratoarelor, la întârzierea rezultatelor şi la încărcarea facturii pentru asigurările publice de sănătate.

Potrivit datelor oficiale, în Franţa virusul continuă să circule activ: săptămâna trecută, au fost raportate între 5 mii şi 9 mii de cazuri pe zi, iar potrivit autorităţile sanitare acesta este rezultatul testării masive. Nu există, deocamdată, îngrijorare pentru că majoritatea celor depistaţi sunt asimptomatici, iar cazurile grave sunt puţine: sub 500 de pacienţi covid sunt internaţi, în prezent, la reanimare, la nivel naţional.

(PH)


Etichete Frantatestecovid-19(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live