Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

18 Octombrie 2020
Vizualizari: 148
Comentează add

Franța: Manifestații împotriva urii şi a islamismului radical

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto Thomas SAMSON / AFP

Francezii se mobilizează, astăzi, împotriva urii şi a islamismului radical. În mai multe oraşe au fost autorizate manifestaţii, după-amiază, în memoria profesorului asasinat, vineri, seara, înntr-o localitate de la periferia Parisului, de un teorist cecen.
 
 
Marşurile spotane, de ieri, ale profesorilor în mai multe oraşe, sunt urmate astăzi de mari adunări populare, la care şi-au anunţat prezenţa numeroşi lideri politici, personalităţi publice şi reprezentanţi ai societăţii civile, în pofida restricţiilor impuse din cauza epidemiei.
 
Cruzimea cu care un profesor de istorie a fost decapitat, în plină stradă, în apropiere de şcoala la care preda, a produs un şoc în societatea franceză.
 
Samuel Paty a fost ucis pentru că şi-a exersat profesia şi le-a arătat elevilor caricaturile de presă cu profetul Mahomed, în timpul unei lecţii despre libertatea de expresie. Înainte de a fi victima atentatului, dascălul fusese reclamat de părinţi musulmani şi apoi hărţuit pe reţelele de socializare de lideri islamişti radicali. O ceremonie oficială de omagiu naţional în memoria profesorului asasinat va fi organizată miercuri, a anunţat preşedinţia Franţei.
 
Teroristul, în vârstă de 18 ani, cetăţean rus de origine cecenă, ucis de poliţie în timpul intervenţiei, la scurt timp după atentat, avea statutul de refugiat în Franţa, unde primise azil împreună cu familia sa. 
 
11 persoane au fost reţinute în ancheta deschisă de Parchetul Naţional Antiterorist în acest caz. Printre cei cercetaţi se află tatăl unei eleve, care depusese plângere împotriva profesorului, precum şi un militant islamist foarte activ, cunoscut de serviciile de informaţii pentru influenţa sa în cadrul comunităţii.
 
(PH)

Etichete Frantaislamismmenifestatii(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live