Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Tudor Ţepeneag, Paris

8 Ianuarie 2016
Vizualizari: 994
Comentează add

Preşedintele François Hollande a anunţat noi propuneri de întărire a securităţii pentru combaterea ameninţării teroriste.

François Hollande face noi propuneri de întărire a securităţii

tudor-tepeneag-paris

Omagiu adus de preşedintele François Hollande forţelor de securitate. Foto: elysee.fr.

Preşedintele francez François Hollande a anunţat, la exact un an de la atentatul împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo, noi propuneri de întărire a securităţii pentru combaterea ameninţării teroriste.

Dintre acestea, printre prevederile principale ale textului care va fi examinat în guvern în luna februarie se numără flexibilizarea regulilor de recurgere la arme de către poliţişti, măsură reclamată de mult timp de forţele de ordine şi extinderea posibilităţilor de efectuare a unor percheziţii pe timpul nopţii.

În cursul acestei săptămâni, preşedintele Hollande a dezvelit trei plăci în memoria victimelor acţiunilor teroriste, a patra urmând să fie inaugurată sâmbătă în suburbia pariziană unde o poliţistă a fost ucisă de teroristul Amedy Coulibaly.

Ciclul comemorărilor va culmina însă duminică printr-o adunare organizată în Piaţa Republicii în jurul unui "stejar al amintirii", plantat în semn de omagiu pentru toate victimele atentatelor din Franţa.

La exact un an după primele atacuri teroriste de la Paris şi mai exact după atacul de la sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo, preşedintele francez Francois Hollande a adus un omagiu forţelor de securitate, cărora le-a reamintit recunoştinţa naţiunii.

Şeful statului s-a exprimat în cadrul ceremoniei anuale de urări la adresa forţelor de poliţie organizate la prefectura din Paris, acolo unde în 13 ianuarie 2015 el s-a înclinat în faţa coşciugelor celor trei poliţişti căzuţi sub gloanţele teroriştilor.

Preşedintele Francois Hollande a spus că starea de urgenţă introdusă după a doua serie de atentate, cele din noiembrie anul trecut, şi care este în vigoare până pe 26 februarie, nu trebuie prelungită, dar forţele de poliţie nu trebuie să fie slăbite din această cauză. Şeful statului a confirmat existenţa unui proiect de lege pentru întărirea procedurii penale în materie de terorism şi de crimă organizată.

"Acest text de lege răspunde provocărilor cărora trebuie să le facem faţă; între acestea, întoarcerea în ţară a tinerilor radicalizaţi care au fost în Siria şi în Irak. În momentul de faţă, cea mai mare parte a celor aflaţi în această situaţie sunt plasaţi imediat sub control judiciar, dar nu se întâmplă aşa cu toţi. Trebuie deci să le impunem acestor indivizi şi numai lor unele obligaţii. Guvernul consideră de asemenea că este necesar să se prevadă posibilitatea unui control de identitate şi a controlării bagajelor şi a vehiculelor, în apropierea obiectivelor celor mai sensibile.

"Fiecare are în memorie cele întâmplate. Toate aceste măsuri vor fi luate sub controlul unui judecător, pentru că este o garanţie pentru regularitatea şi legitimitatea acestor acţiuni. Ele vor fi în mod obligatoriu limitate în timp şi consacrate exclusiv luptei împotriva terorismului", a spus François Hollande.

Preşedintele Franţei a reamintit că percheziţiile făcute pe timpul stării de urgenţă au permis depistarea unui număr de 25 de infracţiuni în legătură directă cu terorismul şi că au fost confiscate 400 de arme, dintre care 40 de arme de război.

Chiar ieri, la un an după atentatul de la Charlie Hebdo, un bărbat înarmat cu un satâr de măcelărie şi cu o vestă cu explozibil care mai târziu s-a dovedit nefuncţională a încercat să atace un comisariat de poliţie de la Paris.

Bărbatul, care a strigat "Allahu Akbar" - "Allah e mare" - a fost împuşcat de poliţişti.

El avea asupra lui o hârtie cu drapelul organizaţiei teroriste Statul Islamic, precum şi o revendicare scrisă în arabă.

Bărbatul era cunoscut de serviciile de poliţie pentru un furt comis în 2013 în sudul Franţei.

El declarase atunci că se numeşte Salah Ali, că s-a născut în 1995 la Casablanca, în Maroc şi că nu are domiciliu fix. 


Etichete FranţaParispreşedintele François Hollandeatentatul împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdonoi propuneri de întărire a securităţiicombaterea ameninţării teroriste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live