Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Marţi, 27 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

4 Iunie 2020
Vizualizari: 336
Comentează add

Federația Patronatelor din Petrol și Gaze afirmă că ANRE pune în pericol producția internă de gaze

FPPG: "ANRE pune în pericol producția internă de gaze"

radio-romania-actualitati

Federația Patronatelor din Petrol și Gaze afirmă că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie pune în pericol producția internă de gaze, pentru că distorsionează mecanismele pieței prin reglementări care contravin inclusiv prevederilor naționale și europene.

Federația spune că cei doi producători de gaze din România - OMV Petrom și ROMGAZ - ar fi obligați, astfel, să vâțndă gazul cu 24 de lei, sub costul de producție și al pieței, de aproximativ 40 de lei.

În plus, producătorii ar fi obligați să facă tranzacții și să oferteze cantități mult mai mari decât cererea, ceea ce distorsionează formarea unui preț corect.

Analiștii pieței de gaze din România confirmă temerile producătorilor și spun că reglementările ANRE sunt de natură să distorsioneze liberalizarea prețurilor de la 1 iulie 2020.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spune că, pe fondul unei oferte mai mari decât cererea și în condițiile unui preț mai mic impus de ANRE, gazele ieftine din România vor ajunge pe alte piețe.


Dumitru Chisăliță: Având în vedere că la momentul de față prețurile din România și din Bulgaria la nivelul gazului marfă sunt similare, în momentul în care aceste gaze s-ar vinde sub prețul din România, ele nu ar trebui să ajungă neapărat la consumatorii din România; având în vedere că piața este liberă în cadrul UE, gazele pot să plece către Bulgaria, să fie o speculă, de fapt, pe care unii furnizori s-o facă și, în această situație, practic, întregul demers este nu doar sortit eșecului, ci şi creează o pagubă mare pentru România, atât la nivelul producătorilor, cât și la nivelul bugetului de stat.

(RS)


Etichete fppganre(RS)gazeomv petromromgaz

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live