Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Maria Țoghină

1 August 2019
Vizualizari: 1156
Comentează add

Ce înseamnă o fotografie de calitate și cum iți poti da seama când o întalnești, într-o lume invadată de fotografii?

Fotografia - emoție, artă și meșteșug Fotografia - emoție, artă și meșteșug - Conține video

maria-toghina

Viața noastră cotidiană este mai vizuală ca niciodată în istoria umanității.

De la cadrul perfect pe care bunicii noștri îl rețineau în tabloul-document, care reflecta momentul esențial al vieții lor, nunta, până la miile de flash-uri cu care până și cei mai mici membri ai unei familii să rețină micile evenimente zilnice, lumea noastră este formată dintr-o succesiune de imagini, iar în buzunarul oricăruia dintre noi stă aparatul minune care ne transforma în artiști ai artei fotografice!

Și totuși... ce înseamnă o fotografie de calitate și cum iți poti da seama când o întalnești, într-o lume invadată de fotografii? 

Aceasta a fost întrebarea provocatoare lansată de Felix Crainicu invitaților săi în ediția de marți noaptea a emisiunii “Serviciul de Noapte”: Denisa Simionescu, Andrei Păcuraru, Rareș Toma -  lectori în cadrul Școlii de Fotografie “Freelancer” și Carmen Bergmann, fotograf roman din Munchen și fondator al unei companii specializate în construcția de business pentru fotografii, Donna Bellini.

“Dacă ai văzut o fotografie și treci mai departe înseamnă că nu iți spune nimic: e doar o poză. O fotografie trebuie să transmită un mesaj și acest lucru face diferența între fotografia de calitate și marea de imagini care ne invadează zilnic”, susține cu convingere Denisa Simionescu și adaugă: “fotografia este emoție!”.

Andrei Păcuraru a vorbit despre importanța educației vizuale într-o lume în care a devenit foarte usor să fii posesor de echipament foto și în care numărul de fotografii este egal cu numărul de cuvinte care se postează zilnic în internet. Cursurile, workshopurile, dar și taberele de fotografie organizate de Școala de Fotografie “Freelancer” sunt modalități prin care o echipă profesionistă încearcă restabilirea valorii, într-o societate în care rețelele sociale duc la pierderea standardelor de calitate, iar publicul decide prin “like” ce este și ce nu este bun.

Școala de fotografie din România, apreciată peste hotare

Educația în fotografie a fost o idee accentuată și de Carmen Bergmann, care a anunțat cu această ocazie deschiderea seriei de workshopuri internaționale, proiect în care sunt cooptati 3 fotografi români de top: Olga Vuscan (fotograf din Cluj, formatorul unei întregi generații de fotografi de maternitate și newborn (nou-născuți) din țara noastră și inițiatorul și organizatorul Conferinței Naționale a Fotografilor de Familie din România), Alina Botica (fotograf de portrete din București, care deține peste 20 de premii internaționale de bronz si argint) și Nicoleta Raftu (un nume de referință în fotografia de maternitate și newborn din București).

“Faptul că fotografii români au ajuns la standarde de profesionalism care să îi facă pe fotografii din țări precum Germania, Austria sau Elveția să rezerve un loc la workshopurile lor, arată cât de serioasă este școala de fotografie din România”.

Rareș Toma a vorbit despre fotografia ca artă și fotografia ca meșteșug, subliniind că atunci când criteriile estetice nu reușesc să facă diferența, personalitatea fotografului și experienta pe care clientul o are cu fotograful sunt decisive ca și criteriu de selecție.

Video: Serviciul de noapte, ediția din 30/31 iulie 2019


Etichete forografieartă fotograficăimagineCarmen BergmannDenisa SimionescuAndrei PăcuraruRareș Toma

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live