Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Vineri, 24 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

10 Iulie 2018
Vizualizari: 362
Comentează add

ISU din judeţele aflate sub avertizarea emisă de hidrologi sunt pregătite să facă faţă situaţiei - a declarat Raed Arafat.

FOTO şi VIDEO. Problema inundaţiilor: Situaţia la acest moment FOTO şi VIDEO. Problema inundaţiilor: Situaţia la acest moment - Conține video

radiojurnal

Inundatii in Arges, iulie 2018. Foto: ISU Argeş.

Precipitaţiile abundente continuă, ca şi problemele pe care le generează râurile: Olteţ, Cerna, Olt şi mai mulţi afluenţi ai acestuia, care sunt, până la ora 20:00, sub cod roşu de inundaţii.

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele aflate sub avertizarea emisă de hidrologi sunt pregătite să facă faţă situaţiei - a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, aflat la Sibiu împreună cu ministrul apelor Ioan Deneş.

Cei doi au coordonat, în ultimele zile, intervenţiile din mai multe localităţi afectate sau ameninţate de inundaţii.

Raed Arafat: Cod roşu hidro, care va afecta judeţele Vâlcea, Gorj şi Argeş, până astăzi la ora 20:00. Înseamnă atenţie mult mai sporită în judeţele respective şi dacă apar fenomene. Din nou mobilizare de forţe către ei şi intervenţii, cum s-a întâmplat inclusiv în judeţul Sibiu în ultimele zile. Prefecţii şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să facă faţă la astfel de situaţii şi, dacă se solicită orice formă de sprijin, suntem pregătiţi. Cu siguranţă vom trece către Vâlcea, Argeş să vedem care este situaţia din judeţele respective.

Hidrologii au emis şi avertizări cod portocaliu şi galben pentru aproape toate celelalte râuri din ţară. Meteorologii, însă, au restrâns avertizările cu cod portocaliu şi galben de ploi abundente. Câteva judeţe din vest şi nord-vest au ieşit de sub incidenţa acestora.

Până la ora 18:00 va continua să plouă în jumătatea de nord a Olteniei şi a Munteniei, în sudul Transilvaniei şi în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone vizate de un cod portocaliu. Până la ora 21:00 rămâne în vigoare codul galben de averse şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării.

Judeţul ARGEŞ

Un alt judeţ în care este cod roşu de inundaţii este Argeşul. Acolo pompierii intervin pentru limitarea efectelor produse de ploile abundente din ultimele zile. Cu detalii în direct acum corespondentul RRA Cristian Matei.

Pompierii argeşeni au intervenit până la această oră în peste 40 de gospodării din nouă localităţi: Albota, Poiana Lacului, Vedea, Costeşti, Rociu, Băbana, Buzoieşti, Lunca Corbului şi Săpata. Din fericire, ei au acţionat doar pentru scoaterea apei din curţile oamenilor, neînregistrându-se evenimente deosebite sau victime.

Foto: ISU Arges.

Probabil că şi de data aceasta proverbul 'Paza bună trece primejdia rea', a fost verificat. În urmă cu două zile, în cadrul unei şedinţe de la Centrul judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiilor s-a luat decizia pregolirii controlate a barajelor artificiale existente la nivelul bazinului hidrografic din regiune. Aşa se face că apa a avut unde se strânge şi totul a decurs până acum fără probleme serioase. Mai mult, ploaia s-a mai domolit şi, potrivit ultimelor informaţii furnizate de pompieri, apele au început să se retragă.

Judeţul VÂLCEA

Mari probleme sunt în localitatea Băbeni, de unde transmite acum în direct corespondenta RRA Ana Maria Cârstea.

Stăncălău este cel care a ieşit din matcă şi cel din calea căruia încearcă acum oamenii să plece. De fapt la fiecare ploaie mai puternică oamenii sunt inundaţi. La pârăul Stăncălău cei care îl gospodăresc nu au prea făcut lucrări de indiguire, motiv pentru care până acum oamenii din zonă au fost inundaţi, cel puţin de cinci ori. Localnicii au evacuat până acum, cu ajutorul jandarmilor, animelele iar o parte dintre oameni şi-au închis deja casele, au pus în pragurile caselor dar şi în faţa gospodăriilor saci cu nisip.

Evacuare la Băbeni. Foto: Ana Maria Niţu.

De altfel, în toată zona, unde se aşteaptă ca.. trebuie să precizez că zona nu a fost încă inundată, încă se aşteaptă ca în maxim aproximativ o oră Stăncălăul să ajungă la oameni. De aceea se iau toate măsurile pentru ca oamenii să fie evacuaţi şi să nu aibă nimeni de suferit din această cauză.


Etichete ISUinundatiiRaed Arafat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live