Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Joi, 02 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Cristea

21 Octombrie 2016
Vizualizari: 1746
Comentează add

Se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

FOTO: Restaurarea operelor comemorative în cimitirul „Ghencea Militar"

alexandra-cristea

Foto: Alexandra Cristea.

În Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din Primul Război Mondial „Ghencea Militar", din Bucureşti s-a desfăşurat astăzi o ceremonie oficială prilejuită de finalizarea lucrărilor de restaurare a operelor comemorative. Evenimentul face parte din seria de manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, precum şi sărbatoririi Zilei Armatei României. În cadrul ceremoniei a fost oficiată o slujbă religioasă, au fost depuse coroane de flori şi a fost păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor.  La final studenţi ai Academiei Tehnice Militare și elevi au aprins candele la mormintele eroilor care și-au dat viața pentru reîntregirea neamului.

România Întregită s-a clădit, în principal, prin sacrificiul ostaşilor căzuţi pe câmpurile de luptă din țară sau în prizonierat, eroi care au pus binele naţiunii mai presus de propria  viaţă. Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în timpul acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.

Cimitirul de onoare "Ghencea Militar" a fost amenajat, în forma lui actuală, în etape succesive, în perioada anilor 1921-1944, de către Societatea „Cultul Eroilor”, aici dormindu-şi somnul de veci 2.796 de eroi români, cei mai mulţi căzuţi la datorie în urma „Bătăliei pentru Bucureşti”, unii în luptă, iar alţii decedați, ulterior, în diferite spitale de campanie (Militar, Brâncovenesc, Colţea, Filantropia sau Mihai Vodă), din cauza rănilor căpătate pe front.

Necropola este mărginită de două construcţii funerare de tip osuar, placate cu marmură şi piatră de Deva, între acestea fiind amplasate patru parcele cu un total de 96 morminte individuale, fiecare având la căpătâi cruci din beton pe care sunt aplicate plăcuţe metalice inscripţionate cu numele militarilor căzuţi la datorie.
Pe pereţii exteriori ai osuarelor, la partea superioară a acestora, sunt gravate medalioane reprezentând însemnele heraldice ale Transilvaniei, Munteniei, Olteniei, Moldovei şi Dobrogei, iar pe acoperişurile celor două construcţii, la limitele din dreapta şi din stânga, sunt montaţi vulturi din bronz cu aripile întinse.
Pe pereţii interiori ai fiecărui osuar, de-a lungul unui culoar de trecere, sunt fixate, pe axul central, câte o placă mare de marmură albă pe care sunt gravate inscripţii comemorative în versuri, iar de-o parte şi de alta, plăci de dimensiuni mai mici, tot din marmură albă, pe care sunt înscrise, în ambele osuare, numele a 2.198 eroi nominalizaţi şi 502 eroi consemnaţi prin inscripţia „502 ostaşi necunoscuţi”. Osemintele acestora sunt adăpostite în criptele amplasate la extremităţile culoarelor fiecărui osuar, câte două cripte în fiecare osuar. Deasupra acestor cripte sunt fixate plăci de marmură.

FOTO: Alexandra Cristea.


Etichete 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondialghencea militar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live