Ascultă Radio România Actualitaţi Live

FOTO: Paradă militară de 1 Decembrie. La mulți ani, România!

Trei mii de militari şi sute de mijloace tehnice defilează pe sub Arcul de Triumf.

FOTO: Paradă militară de 1 Decembrie. La mulți ani, România!
Foto: Alex Balaci.

Articol de Radiojurnal, 01 Decembrie 2016, 11:32

Am ascultat Imnul de Stat al României, intonat în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, unde se desfăşoară chiar la acesată oră parada militară de 1 Decembrie.

Suntem în legătură direct şi cu Radu Dobriţoiu şi Cristian Dumitraşcu.

Radu Dobriţoiu: Bun găsit, la mulţi ani România, la mulţi ani, români! Muzicile reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministeului Apărării Naţionale, ale Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi ale Brigăzii 1 Mecanizată Argedava, împreună cu Corul Studenţilor Academiei Tehnice Miliatre au interpretat Imnul Naţional al României,a vând-o ca solistă pe soprana Carla Muşat a Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzicilor Militare. În acest moment, preşedintele României depune o coroană de flori la Arcul de Triumf. În acest an este un an special, nu doar că parada militară naţională revine după trei ani aici, în Piaţa Arcului de Triumf, dar anul acesta s-au împlinit o sută de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Va fi o paradă specială. Va începe în jur de şi 15 minute. Muzicile militare au interpretat, cum spuneam, şi le putem auzi şi acum.

Cristian Dumitraşcu: Le putem auzi şi acum. Bună dimineaţa vă spun şi eu, Imnul Eroilor, bine cunoscut. Este o bucurie pentru noi să putem să transmitem din nou de aici, pentru căş vremea este nu doar prietenoasă, este şi mai prietenoasă, pentru că este mai cald.

Radu Dobriţoiu: Este însorită, Cristi Dumitraşcu. Foarte mulţi copii cu steguleţe. Suntem fascinaţi, impresionaţi de câtă lume a sosit astăzi. Bineînţeles, ne ajută şi vremea frumoasă.

Cristian Dumitraşcu: Este o stare de spirit extraordinară, chiar şi între militarii care au venit şi care sunt în dispozitiv de ore întregi. Am venit mai devreme dinspre Piaţa Presei şi am văzut care era atmosfera între cei care stăteau lângă tehnica militară şi vreau să spun că n-am văzut de mult un asemenea entuziasm.

Radu Dobriţoiu: Să amintim că măsurile de securitate sunt fără precedent şi toate persoanele care au acreditări au fost controlate amănunţit înainte de a ajunge în apropierea tribunei oficiale. Acum aşteptăm să se constituie blocurile de paradă. Este foarte important să spunem că în acest an va fi mai multă tehnică militară şi mai puţine autoturisme.

Cristian Dumitraşcu: De altfel, a fost şi un interviu, în mai multe rânduri l-am auzit în această dimineaţă la Radio România Actualităţi, cu generalul locotenent Adrian Tonea, cu care ai reuşit să ...

Radu Dobriţoiu: Să fac un interviu.

Cristian Dumitraşcu: Să realizezi interviul ieri.

Radu Dobriţoiu: A fost "Apelul matinal", bineînţeles. Domnul general Tonea şi-a preluat locul în maşina de luptă ce va comanda această paradă. Dăm legătura în studiou. Vom reveni cu informatii de parcursul desfăşurări paradei militare naţionale.

Realizator: Vă reamintim că la București, în Piața Arcului de Triumf, este în plină desfășurare parada militară de 1 Decembrie. Este multă la pradă, vremea este însorită, un soare cu dinți, 0 grade Celsius acum, în Capitală.

Realizator: Și pe acolo se află și Radu Dobrițoiu și Cristian Dumitrașcu. Ce se mai întâmplă la paradă?

Radu Dobrițoiu: Bun găsit! Parada militară continuă, dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă organizate pe detașamente, cu trupe și tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne. Au trecut deja pe sub Arcul de Triumf primele trupe străine care participă, alături de militarii români la parada organizată de Ziua Națională. Este vorba de militarii din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, se pot auzi tobele. De asemenea, din Italia, din Republica Federală Germania, Republica Moldova, Republica Polonă, Republica Slovacă, Spania și Statele Unite ale Americii. Trupele din Statele Unite ale Americii, Detașamentul din Statele Unite ale Americii chiar acum intră în Piața Arcului de Triumf.

Cristian Dumitrașcu: Cred că ați auzit salutul americanilor pentru că s-a auzit și în microfonul nostru.

Radu Dobrițoiu: Sigur că da, l-am surprins cu aceste microfoane și, bineînțeles, am surprins și sunetul cizmelor Regimentului de Gardă din Polonia, detașamentului venit de acolo. Au mai trecut, de asemenea, veteranii teatrelor de operații, cei răniți, comandați de colonelul Augustin Pegulescu, pe care l-au cunoscut în teatrele de operații din Afganistan și din Irak. Recent, ai fost acolo.

Cristian Dumitrașcu: Este foarte bine că se întâmplă asta, pentru că răniții, veteranii din teatrele de operații au fost în prima vizită a lor de după întâmplarea nefericită în Afganistan, de Ziua Armatei. Am fost cu ei acolo și este bine că sunt în prim-plan și că lumea poate să-i vadă pentru că sunt un exemplu.

Radu Dobrițoiu: Au revenit acolo unde s-au sacrificat pentru țară.

Cristian Dumitrașcu: Exact.

Radu Dobrițoiu: De unde a reușit să scape de acolo, din infernul din Afganistan, unde colonelul Pegulescu, de care am amintit, a pierdut un picior, și Humvee-ul, vehiculul...

Cristian Dumitrașcu: Iar acum iată-l defilând la parada militară.

Radu Dobrițoiu: ... vehiculul militar cu care a sărit în aer, care a fost aruncat în aer de un dispozitiv explozibil improvizat, din cei cinci din acel transportor, doar el a scăpat teafăr și trăgătorul principal care a rămas fără picioare de la brâu, pentru că a fost o explozie îngrozitoare atunci, dar, iată, colonelul Pegulescu a reușit să-și revină și a fost cu tine în Afganistan din nou, nu?/eradu
Cristian Dumitraşcu: Aşa este şi să sperăm că aceste lucruri nu se vor mai întâmpla sau, în orice caz, vor fi mult mai puţine şi mai puţin grave.

Radu Dobriţoiu: Să amintim că au trecut deja veteranii teatrelor de operaţii, detaşamente din Batalionul 2 Infanterie Călugăreni, de asemenea poliţiştii militari din Batalionul 256 Poliţie Militară cu noile ţinute de luptă, noile ţinute vor intra în dotarea Armatei României din anul 2017. De asemenea, vedem şi la forţele speciale care se apropie acum, urmează să intre în Piaţa Arcului de Triumf, aceste ţinute noi şi bineînţeles camuflajul de luptă, inclusiv...

Cristian Dumitraşcu: Inclusiv pe faţă.

Radu Dobriţoiu: ... sunt machiaţi pentru a se putea camufla foarte bine. Iată echipamente noi. Le-am aşteptam foarte mult timp, Cristi!

Cristian Dumitraşcu: Şi noi aşteptăm, ca şi spectatorii de aici, din... aşteptăm şi tehnica militară, pentru că ei vor defila cu acele motociclete de intervenţie, dar un pic mai târziu.

Radu Dobriţoiu: Motociclete de luptă sunt denumite. Vor fi de asemenea o premieră la această parada. Parada continuă în acest moment, cum spuneam, este vorba de militarii din Batalionul de Poliţie Militară, cu experienţă în teatrele de operaţii, în Irak, de asemenea /.../ deschis.

Cristian Dumitraşcu: Cam de la început sunt în teatrele de operaţii. Ei au fost primii care au luat în primire Afganistanul.
Radu Dobriţoiu: Afganistanul, da. Era locotenentul Ivan atunci.

Cristian Dumitraşcu: Şi ne aducem aminte cum au transportat ai noştri acel ARO militar...

Radu Dobriţoiu: AROşi împreună cu saltele, sigur că da, Hercules... Am ajuns odată cu ei la Kabul şi am participat la...

Cristian Dumitraşcu: În 2002, în octombrie.

Radu Dobriţoiu: Nu, în 2002, în iarnă, în luna ianuarie amfost atunci împreună cu Gelaledin Nezir, pe care l-am văzut astăzi în piaţă, era purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale atunci. Iată o nouă ţinută de data aceasta pentru trupele din forţele aeriene.

Cristian Dumitraşcu: Este o ţinută care de asemenea a fost prezentată de curând, de către Ministerul Apărării Naţionale. Vor intra anul care urmează în dotarea Armatei Române. Este o investiţie foarte necesară pentru că s-au făcut teste şi oamenii au spus de ce au nevoie, iar ei vor fi echipaţi în anul următor.

Radu Dobriţoiu: Acum, Forţele Navale se apropie şi vor intra în Piaţa Arcului de Triumf, de asemenea, cu o nouă ţinută, mult mai frumoasă şi bineînţeles, cred că mult mai rezistentă faţă de ce au purtat până acum.

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
România 24 Aprilie 2024, 21:34

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă

Centrul de dializă din Sighişoara va implica un parteneriat public-privat, care ar putea porni din toamnă.

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
România 24 Aprilie 2024, 19:23

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte

Pensiile vor fi plătite mai repede şi vor ajunge la beneficiari înainte de Paşte.

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
România 24 Aprilie 2024, 19:16

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare

Secţia pentru judecători a respins propunerea de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, magistrata care soluţionează dosarul...

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
România 24 Aprilie 2024, 19:02

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile

Apa lacului are 19 metri adâncime, iar operațiunile au fost îngreunate de temperatura scăzută a apei.

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
România 24 Aprilie 2024, 15:28

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu

Locuitorii din județul Giurgiu nu vor putea beneficia de asistență medicală în unele dintre cabinetele noului ambulatoriu al...

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu