Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE Luni, 18 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

12 Mai 2018
Vizualizari: 682
Comentează add

Orchestra Națională Radio a susţinut vineri, 11 mai, la Sala Radio, un nou Concert Regal, sub bagheta lui Ricardo Casero.

FOTO: Orchestra Națională Radio, un nou Concert Regal

radio-romania-actualitati

Foto: Alexandru Dolea.

Orchestra Națională Radio a susţinut vineri, 11 mai, la Sala Radio, un nou Concert Regal, sub bagheta lui Ricardo Casero.

Concertul a avut loc cu participarea membrilor Familiei Regale a României.

FOTO:


Ca în fiecare an, concertul a început cu Imnul regal de E. Hübsch, urmat de Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă de Mozart, solişti Erik Schumann – vioară şi Răzvan Popovici – violă. În partea a doua a serii a putut fi ascultată celebra Simfonia fantastică de Hector Berlioz, punctul de maximă atracţie repertorială al serii.

Simfonia fantastică are ca subtitlu Episod din viaţa unui artist. Berlioz este un pasionat lucid. El concepe la rece, apoi interpretează cu entuziasm. Acest romantic este exact opusul unui improvizator. Trebuie ca viziunea lui poetică să fie exprimată cu evidenţă, trebuie ca proiecţia în muzică a “eu”-lui său omniprezent să fie perfect perceptibilă. Chiar visul, chiar delirul cedează la el în faţa nevoii de a enunţa cu claritate şi de a înlănţui logic evenimentele. Începând de la Simfonia fantastică, el respinge schema tradiţională a simfoniei, înlocuind-o cu o progresie dramatică în cinci episoade (Reverii şi pasiuni; Un bal; Scenă câmpenească; Marşul spre supliciu; Visul unei nopţi de Sabat), care evoluează de la tandreţea cea mai pură, la delir şi sarcasm, stări reunite de prezenţa unei teme obsedante, „ideea fixă”.

Concertul a fost transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.


Etichete Orchestra Națională Radioconcert regalsala radiofamilia regala a romaniei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live