Ascultă Radio România Actualitaţi Live

FOTO-Mii de oameni protestează în Piaţa Victoriei și în alte orașe din țară

UPDATES: Oamenii sunt nemulţumiţi de propunerile de modificare a legilor justiţiei, dar şi de preconizatele măsuri fiscale.

FOTO-Mii de oameni protestează în Piaţa Victoriei și în alte orașe din țară
Protest în Piața Victoriei. ArhivăFoto.

Articol de Radiojurnal, 05 Noiembrie 2017, 18:49

UPDATE: În jur de 100 de suceveni au participat în această seară la protestul anunțat pe o rețea de socializare. S-au adunat în fața Palatului Administrativ din Suceava tineri, bătrâni, dar şi părinţi veniţi împreună cu copiii lor. Oamenii au spus că au ieşit în stradă pentru că vor o ţară corectă, iar protestul lor a pornit de la nemulţumirile față de proiectul de modificare al Legilor Justiţiei, care a ajuns deja în Parlament şi care urmează să fie supus dezbaterii şi votului în plen. Participanții la protest au scandat Justiție nu corupție, Nu vrem să fim o nație de hoți sau Uniți salvăm toată România iar pe pancarte aveau înscris „Plecaţi! Plecaţi! Trimiteţi alţii mai curaţi!”. - (corespondentul RRA Mihaela Buculei)

UPDATE: Protestul de la Sibiu s-a încheiat. Aproximativ 2000 de persoane au participat la un marș de protest prin centrul orașului. (corespondentul RRA, Carmen Vulcan)

Peste 20 de mii de oameni protestează, în această seară, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară

UPDATE ora 21.00 - Peste 20 de mii de oameni protestează, în această seară - potrivit corespondenţilor noştri - în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, faţă de propunerile de modificare a legilor justiţiei, dar şi de preconizatele măsuri fiscale. În Capitală, coloana de manifestanţi se îndreaptă spre Palatul Parlamentului. Colegul nostru Bogdan Isopescu o însoţeşte şi ne spune, în direct, în ce punct au ajuns. Bună seara, Bogdan!


Reporter: Bogdan Ispoescu - Bună seara! Protestatarii deja au ajuns, în urmă cu câteva minute, în Piaţa Constituţiei, din faţa Palatului Parlamentului, acolo unde au început să huiduie cel mai puternic. Lozincile strigate vizează demisia actualului Guvern, îndepărtarea PSD-ului de la putere şi un apel către DNA, de a îndepărta corupţii din mediul politic. Pentru a vă dea seama de amploarea manifestaţiei trebuie să spun că, spre exemplu, în momentul în care primii protestatari ajungeau în faţa Parlamentului, jandarmii îmi spuneau că ultima parte a coloanei părăsea Piaţa Universităţii. Mişcarea a prins mai multă amploare pe parcurs, pentru că mai multe grupuri de oameni se alăturau pe traseu. Pe tot acest drum, de la Guvern şi până la Parlament, dincolo de slogane, protestatarii s-au oprit în Piaţa Universităţii, unde au păstrat un moment de reculegere la Monumentul Eroilor Revoluţiei şi au intonat Imnul Naţional. Mitingul continuă, acum, în faţa Palatului Parlamentului. Din căte îmi dau seama, aici este şi punctul final al protestului.


Realizator: Bogdan Ispoescu, în direct de la manifestaţia din Capitală.

UPDATE: București - Protestatarii au plecat din Piaţa Victoriei şi se îndreaptă spre Casa Poporului, urmând să treacă prin faţa Ministerului Justiţiei, care se află în apropiere, pentru a protesta.

UPDATE: Aproximativ 300 de bihoreni s-au adunat duminica seara in Piata Unirii din Oradea pentru a protesta impotriva proiectului de modificare a Legilor Justitiei.


Cei prezenti au scandat impotriva Guvernului si aliantei politice PSD-ALDE.


Mobilizarea bihorenilor a fost făcută pe retele de socializare de Platforma Oradea Civica. Protestul autorizat, programat pe parcursul a două ore, intre 19:00 si 21:00, s-a desfasurat fara incidente.

Se preconizeaza ca si in zilele urmatoare, manifestarea de protest să continue, relateaza corespondentul radio Romania Actualitati Stelian-Radu Cacuci.

UPDATE: Aproximativ 2000 de oameni protesteaza in aceasta seara in Piata Victoriei din Timisoara.(corespondentul RRA Alina Bujanca)

UPDATE: Bistriţa: Protest paşnic în faţa Prefecturii


Mai puţin de 20 de bistriţeni au ieşit în stradă duminică să protesteze faţă de proiectele de modificare a legilor justiţiei. S-au raliat astfel protestului naţional cunoscut sub numele de „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”. Oamenii s-au adunat în faţa Prefecturii şi mai mult au stat de vorbă unii cu alţii. Nu s-au scandat lozinci, iar pancartele au fost ridicate doar la solicitarea jurnaliştilor care au venit să mediatizeze evenimentul.


Preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, Adrian Florin Chereji, s-a numărat printre protestatari: „Vor să modifice legile justiţiei în aşa fel încât să salveze pielea câtorva dintre ei care au abuzat de funcţiile şi poziţiile pe care le au în condiţiile în care cetăţeanul de rând are atâtea nevoie şi probleme nerezolvate. Nu avem drumuri, şcolile nu sunt autorizate, iar unii îşi permit să fure atât de mulţi bani. Acum se face tot posibilul ca ei să rămână nepedepsiţi, iuar din această cauză cred că trebuie să ieşim cât mai mulţi în stradă să ne spunem punctul de vedere referitor la această chestiune. Ieşirea masivă a românilor în stradă în luna februarie a acestui an a oprit, pentru momentul respectiv, dezincriminarea abuzului în serviciu, dar acum încearcă din nou, pe cale parlamentară, să rezolve această problemă folosind pretextul că sunt aleşii neamului. Ei nu au fost trimişi însă în Parlament pentru a legifera hoţia. Ei au fost trimişi în Parlament pe baza unui program de guvernare unde nu scria că hoţii vor fi exoneraţi de pedeapsă”.


La protest a participat şi preotul paroh al Bisericii Evanghelice Bistriţa, Johann Dieter Krauss: „Protestez faţă de o altă formă a Ordonanţei 13, sub alt nume, sub altă formă de a o legifera prin Parlament. Nu există dubiu că va trece pentru că este o majoritate confortabilă şi ne transformă, într-adevăr, aşa cum spune lumea, într-o ţară de hoţi. Nu mai poate fi tolerat. Eu am atâta spirit civic încât să spun că nu e de stat în casă acum, e de ieşit în stradă. Mă dezamăgeşte faptul că reacţia societăţii civile e prea slabă. Asta este părerea mea”, a declarat părintele Krauss.


Protestul s-a încheiat fără incidente. (Corespondentul RRA CRISTIANA SABĂU)

UPDATE: Aproximativ 70 de persoane su iesit in strada la Alba Iulia pentru a se alătura acțiunii de protest ce se desfășoară la nivel național.

Oamenii s-au strans in fata prefecturii din Alba Iulia la ora 18, dupa care au inceput sa marsaluiasca prin centrul orașului, spre zona Cetății.

Protestarii scandează: Ieșiți la proteste, nu stați la ferestre. Jos PSD, ciuma rosie. (Corepondentul RRA Bogdan Andreea)

VIDEO: Protest în Alba Iulia.

UPDATE: La această oră( ora 19,30) peste 1500 de sibieni protestează în stradă. Ei s-au strâns în Piața Mare și au pornit într-un marș prin centrul orașului. Protestatarii scandează împotriva actualei puteri și poartă pancarte cu mesaje la adresa guvernanților: „Gata cu țopăiala. V-am lăsat să guvernaţi nu să ne furaţi” , Nu vrem corupţie, vrem justiţie!”, „DNA să vină să vă ia“, „Sibiul nu e Teleorman”. Protestul este unul neautorizat, dar la fața locului se află echipe de jandarmi. Până la această oră nu s-a semnalat niciun incident (Corespondentul RRA Carmen Vulcan)

UPDATE: La Sibiu, cateva sute de protestari s-au strans in Piata Mare din centrul istoric al orasului.
Ei scandeaza impotriva actualei puteri si cer demisia Guvernului (Corespondentul RRA Carmen Vulcan)

UPDATE: Peste 150 de persoane s-au adunat, la ora 18.00, pe esplanada din faţa Monumentului Eroilor Revoluţiei din 1989, vizavi de Prefectura judeţului Galaţi, participînd la protestul organizat pe facebook şi intitulat “Nu vrem să fim o naţie de hoţi”.

Oamenii poartă drapele ale României şi UE şi bannere cu mesaje precum “Rezist”, “Susţinem DNA” sau “pe noi ne manipulează conştiinţa” şi scandează lozinci precum “Guvern de secretare şi nulităţi penale”, “PSD ciuma roşie”, “Liviu Dragnea şi ai lui, puşcăriaşii neamului”, “Jos labele de pe justiţie” şi “Nu vrem să fim o naţie de hoţi”.

Oamenii spun că proptestează împotriva măsurilor luate de Guvern, ăn principal împotriva intenţiei de modificare a legilor justiţiei dar şi împotriva măsurii de eliberare înainte de termen a deţinuţilor sau împotriva măsurii de trecere în sarcina angajatului a contribuţiilor sociale. (Corespondentul RRA Maria Măndiță)

UPDATE: Peste o sută de protestatari în Piața Prefecturii din Craiova

Protestatarii scandeaza impotriva guvernului si striga lozinci precum : Guvern de hoti si de mafioti, DNA, sa vina sa va ia, Justitie, nu coruptie (Corespondentul RRA Florin Firu)

Știrea inițială

Mii de oameni sunt adunaţi, la această oră, în faţa clădirii guvernului din Piaţa Victoriei din Capitală, iar circulaţia este blocată, parţial, în zonă.

Potrivit corespondenţilor noştri, proteste au loc şi în alte oraşe din ţară.

Oamenii sunt nemulţumiţi de propunerile de modificare a legilor justiţiei, dar şi de preconizatele măsuri fiscale care implică mutarea CAS în sarcina angajatului. Colegul nostru Bogdan Isopescu este acum, în direct, din Piaţa Victoriei. Bună seara, Bogdan! Ce se întâmplă acum acolo?


Reporter: Piaţa Victoriei este blocată în acest moment din cauza miilor de persoane care continuă să sosească. Oamenii au venit cu pancarte, cu tobe şi strigă lozinci antiguvernamentale. Dacă iniţial se anunţase un protest ca urmare a intenţiei guvernului de a modifica legile justiţiei, cei de aici cer acum demisia întregului executiv şi spun că incompetenţa şi corupţia domină actuala putere. Oamenii sunt nemulţumiţi de demersul politic în legătură cu justiţia, dar şi de situaţia din învăţământ, sănătate sau, cum spun ei, de bâlbâiala din sistemul fiscal.


-: Vreau o ţară normală. Copilul meu să trăiască într-o societate sănătoasă. Nu vreau să-l mai împing să plece afară. Nu vreau să mai îmi doresc eu să părăsesc ţara. Să plece PSD-ul, să plece, din punctul meu de vedere, toată clasa politică românească postdecembristă.
-: Cea mai proastă guvernare şi incompetentă e asta de acum. Se petrec lucruri urâte. Nimic în folosul oamenilor, nimic în folosul cetăţeanului. Doar pentru ei. Legile sunt făcute în aşa fel încât doar ei să profite, noi nu.


-: Modificările legilor justiţiei; părerea mea că-s făcute strict pentru ei. Talmeş-balmeşul ăsta fiscal; absolut toţi cei cu care intru în contact se întreabă unde merge ţara şi dacă merită să mai investească, să rămână sau închidem firmele şi plecăm.


Reporter: Chiar acum în timp ce vorbesc, protestatarii, aşa cum anunţase şi programul, au plecat din Piaţa Victoriei şi se îndreaptă spre Casa Poporului, urmând să treacă prin faţa Ministerului Justiţiei, care se află în apropiere, pentru a protesta.

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
România 19 Aprilie 2024, 23:25

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele

După greva japoneză de zilele acestea, săptămâna viitoare, oamenii vor picheta sediile Registrului Comerţului din ţară.

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
România 19 Aprilie 2024, 22:06

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai

22 dintre românii surprinşi de inundaţiile din Dubai au fost preluaţi de reprezentanţii Consulatului General al României.

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
România 19 Aprilie 2024, 20:34

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate

Liderii PSD și PNL au declarat că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spațiul public privind...

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
România 19 Aprilie 2024, 19:15

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot

Într-o conferinţă susţinută acum două zile la Constanţa, preotul, cunoscut pentru actele de caritate, spunea că şi fetele ar...

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
România 19 Aprilie 2024, 18:50

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova

Interzicerea de la difuzare în cinematografele publice din ţara noastră a două filme ruseşti a generat acest schimb de replici.

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
România 19 Aprilie 2024, 18:31

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitate de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum...

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
Încă trei avioane F-16,  la Câmpia Turzii
România 19 Aprilie 2024, 18:04

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii

Cele trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii
Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente
România 19 Aprilie 2024, 16:49

Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente

Magazinele îşi invită clienţii să doneze alimente neperisabile pentru copiii din centrele de zi şi de plasament, pentru...

Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente