Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Arsene

13 Iunie 2016
Vizualizari: 838
Comentează add

Corespondență din Paris: ”Sacré-Coeur și Tour Eiffel, le-ai văzut și ăsta-i Parisul!” - îmi spunea un suporter polonez.

FOTO: Drumul rugilor

gabriel-arsene

Steagul României pe Tour Eiffel. Foto: Gabriel Arsene.

”Sacré-Coeur și Tour Eiffel, le-ai văzut și ăsta-i Parisul!” - îmi spunea un suporter polonez, vesel și datorită berilor consumate. Nu-i împărtășesc părerea, ar mai fi câte ceva de văzut prin capitala Franței, dar recunosc că acesta a fost și traseul meu de azi!

Am găsit vestita bazilică din Montmartre asaltată de fani, deși nu lipseau nici turiștii care nu au legătură cu fotbalul. Da, Parisul nu prea duce lipsă de turiști nici fără fotbal. Acum însă, scările spre Sacré-Coeur erau pline de fani, suedezi în special. Au meci la EURO și simt nevoia unui sprijin divin... Irlandezii lipsesc, au rămas prin alte cartiere și pub-uri...

Asta nu înseamnă că toți fanii suedezi au urcat colina, au rămas destui și la baza ei, in compania acelorași nelipsite beri. Lumea cântă, scandează, se ocupă și de shopping prin bazarul de pe străduțele ce urcă spre bazilică, și încet-încet se îndreaptă spre stadionul din Saint Denis, același pe care au jucat și românii vineri.

Fanii români ar trebui poate să ia și ei miercuri drumul spre Sacré-Coeur! Puțină penitență nu strică. Apropo, nu am întâlnit în zonă niciun cerșetor român, dar nu lipseau afro-francezii care încercau să-ți lege la mână o brățară-amuletă, contra cost!

În continuarea traseului de azi, am coborât din Montmartre înspre Sena, apelând ce-i drept și la metrou. Grupuri de suedezi, grupuri de irlandezi, grupuri de suedezi... cântece, scandări, dansuri ritualice... asta-i frumusețea fotbalului fără violență. Toată lumea speră ca incidentele de la Marsilia să rămână un unicat al acestui turneu final, deși organizatorii erau preveniți și dăduseră asigurări că situația e sub control... Cât despre altercația pariziană dintre steliști și dinamoviști, mai hilar de-atât nu se poate.

În fine, apare în câmpul vizual și Tour Eiffel, acest ”monstru de fier” al Parisului, dar adevărată mașină de făcut bani pentru societatea care îl administrează și pentru Tricolorul românesc flutură pe Tour Eiffel Turnul, deschis vizitării în ciuda picăturilor de ploaie enervante, este asaltat de vizitatori.

La fel, turiști obișnuiți și turiști fani. Pentru toți, aceleași măsuri speciale de siguranță, cordoane de control și acces dirijat doar din nordul și sudul turnului.

Grupurile cele mai numeroase de fani - aceiași suedezi și irlandezi, dar aici am întâlnit și destui români. Se bucurau de priveliștea specială pe care o ai asupra capitalei Franței de la cele trei nivele ale turnului realizat de vestitul inginer francez pentru ediția din 1889 a Expoziției Universale. Imensa minge de fotbal, suspendată între cei patru piloni deasupra primului nivel, nu face decât să confirme, întreg Parisul este un imens teren de fotbal!

La 300 de metri deasupra Parisului a fluturat azi și tricolorul românesc, cu speranța că miercuri, contra Elveției, ne va purta noroc! Foto: Gabriel Arsene.


Etichete euro 2016fotbalSacré-CoeurTour EiffelParis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live