Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

15 Ianuarie 2017
Vizualizari: 1661
Comentează add

Concertul aniversar "Lipatti 100" a fost susţinut, în această seară, la Sala Radio din capitală, de Orchestra Naţională Radio.

FOTO: Concert aniversar "Lipatti 100" la Sala Radio

radiojurnal

Foto: Alexandru Dolea.

La Sala Radio a avut loc în această seară, de Ziua Culturii Naţionale, concertul aniversar "Lipatti 100", în cadrul căruia a fost celebrat şi poetul naţional Mihai Eminescu, din a cărui lirică a recitat actorul Ion Caramitru.

Orchestra a evoluat sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu şi de pianiştii Sergiu Tuhuţiu şi Matei Rogoz.

Manifestarea a fost organizată de Institutul Cultural Român.

Radu Boroianu, directorul institutului: "Vârsta fragedă şi extrema fragilitate prin care ne-au părăsit atât Eminescu, cât şi Lipatti, înalta valoare a împlinirii şi a ecoului peren lăsat de geniul lor îi asociază printre marile valori româneşti şi universale, alături de Constantin Brâncoveanu, Dimitrie Cantemir, de Spătaru Milescu, de Nicolae Iorga, de Constantin Brâncuşi, Henri Coandă, Gogu Constantinescu, George Enescu, Ioan Luca Caragiale sau Lucian Blaga, de Anghel Saligny sau Ioan Andreescu şi Ion Ţuculescu, de Grigore Moisil şi Solomon Marcus, de Victor Babeş şi Ion Cantacuzino, de Constantin Noica şi Ştefan Lupaşcu sau Matilda Ghyka. Din respect pentru toţi aceştia, lansez astăzi în faţa domniilor voastre primul mare proiect european al Institutului Cultural Român ce va purta numele "Limba latină, prima instituţie europeană".

Co-organizator al evenimentului a fost Societatea Română de Radiodifuziune, care are între obiectivele sale esenţiale, promovarea cu consecvenţă a culturii naţionale, ca parte a misiunii sale publice.

Ovidiu Miculescu, preşedintele director general: "Radiodifuziunea Română are, din acest punct de vedere, un profil unic între radiourile publice din Europa. Suntem un actor cultural cu greutate în peisajul cultural şi mediatic românesc şi internaţional, iar proiectele noastre desfăşurate la şi dincolo de microfon reprezintă adevărate platforme de susţinere a industriei creative româneşti în aproape toate domeniile culturale, de la muzică la teatru radiofonic, de la cultura scrisă, la turneele naţionale şi internaţionale".

La eveniment au mai fost prezenţi ministrul culturii Ionuţ Vulpescu şi preşedintele Comsiei de Cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a vorbit despre Ziua Culturii Naţionale, dar şi despre perspectivele ministerului pe care îl conduce:

Ionuţ Vulpescu: "E o seară importantă la Radio. E o efervescenţă în jurul acestei date de 15 ianuarie. Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, toate celelalte instituţii importante de cultură din ţară organizează evenimente. Este centenarul Dinu Lipatti şi cred că avem o obligaţie morală şi în anul în care este Festivalul George Enescu să facem cât mai multe lucruri pentru memoria lui Dinu Lipatti".


Etichete Concert aniversar "Lipatti 100" la Sala Radiosala radioionut vulpescuovidiu miculescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live