Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu

8 Mai 2016
Vizualizari: 1459
Comentează add

De Paşti, locuitori din Pecica, judeţul Arad, au fost la Bruxelles, unde au prezentat tradiţii locale în cadrul unei festivităţi organizate în capitala belgiană.

FOTO: Când Bruxelles-ul iese din cenuşiul său ploios

cerasela-radulescu

Foto: Cerasela Rădulescu.

Uneori, Bruxellesul iese din cenuşiul său ploios şi din placiditatea lui. În cartierul Woluwe-Saint-Pierre, soare şi mulţi oameni care să se bucure de o sărbătoare. Steagul României, muzică. Imediat am tresărit. Pecica, România.

Oraşul Pecica din Arad, înfrăţit de un sfert de secol cu acest cartier important al Bruxellesului - o spune primarul localităţii, pe care l-am întâlnit aici la Bruxelles, Petru Antal.

Reporter: Hristos a înviat!
Petru Antal: Adevărat a înviat!
Reporter: Sărbătoarea Paştelui v-a adus aici, domnule primar.
Petru Antal: Şi Sărbătoarea Paştelui, dar şi sărbătoarea localităţii Woluwe-Saint-Pierre, cu care suntem înfrăţiţi de mai multă vreme. Am sărbătorit împreună 25 de ani de cooperare, de prietenie pe care o avem mai multe generaţii, începând din 1989.
Reporter: Ce are în plus Pecica?
Petru Antal: Pecica este o localitate multietnică; locuiesc aproape zece etnii în oraşul nostru. Cele mai importante etnii sunt cea română, maghiară şi cea romă, cu care suntem astăzi, aici, cu dansurile lor.

Vasile Peri, profesor coregraf: Hristos a înviat!
Reporter: Adevărat a înviat şi este o mare bucurie!
Vasile Peri: /.../ minoritate de maghiari care îşi duc cântecele şi obiceiurile lor şi nu în ultimul rând romii, băştinaşi din Pecica din bunici în străbunici.

Serge de Patoul, viceprimarul comunei Woluwe-Saint-Pierre: Am fost de multe ori în România. Este o ţară minunată. Combină mai multe culturi, în primul rând cea română. Este un model de convieţuire această localitate, între majoritate şi minorităţi - maghiară sau romă. Este o bogăţie pentru Europa.

Reporter: Costumele dumneavoastră sunt foarte frumoase.
Anca Chevereşan: Sunt preşedinta Asociaţiei "Îndrăzneşte să fii tu", o asociaţie care are drept obiectiv promovarea produselor locale. Cel mai reprezentativ produs local pe care îl avem este pita de Pecica, Pecica fiind supranumită "ţara pitii şi a plăcintei".

-: Şi eu sunt reprezentanta unei asociaţii - Asociaţia Pro Pir Kult - dintr-un sătuc mic, dar aparţinând unui oraş mare. Noi încercăm să păstrăm tradiţiile şi totodată viaţa ţăranului de odinioară, pentru că românul, din moşi-strămoşi, a muncit, s-a străduit să rămână ceva în urma lui şi acest ceva nu avem voie să uităm.

Foto: Cerasela Rădulescu.


Etichete pecicabruxellestradiții

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live