Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI CU SOARE (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roman Muşat

5 Aprilie 2014
Vizualizari: 1531
Comentează add

Scrutinul prezidenţial se desfăşoară sub ameninţarea unor atentate puse la cale de talibani, care se opun unei evoluţii democratice a ţării.

FOTO: 20 de milioane de oameni, chemaţi la vot în Afganistan

roman-musat

Foto: Arhivă Reuters.

Aproximativ 20 de milioane de alegători votează astăzi în Afganistan pentru a-şi alege un nou preşedinte.

Importanţa scrutinului este imensă pentru această ţară confruntată cu violenţe, insecuritate şi sărăcie, mai ales că trupele NATO se vor retrage până la sfârşitul anului.  

Chiar dacă până acum nu au fost raportate incidente, scrutinul se desfăşoară sub ameninţarea unor atentate puse la cale de talibani, care se opun unei evoluţii democratice a ţării.

Preşedintele în funcţie, Hamid Karzai, care a deţinut deja două mandate, este singurul politician care a condus Afganistanul după înlăturarea talibanilor de la putere, în anul 2001.

Transferul de putere democratic este văzut ca un test major pentru stabilitatea statului şi soliditatea instituţiilor sale, în condiţiile în care există temerea că după retragerea forţelor occidentale ţara va fi aruncată din nou în haos.

Din cei opt candidaţi înscrişi în cursă, favoriţi sunt consideraţi numai trei: Zalmai Rassoul, susţinut de preşedintele în exerciţiu, Ashraf Ghani, un cunoscut economist şi Abdullah Abdullah, un opozant redutabil al regimului Karzai.

Rezultatele preliminare ale primului tur sunt aşteptate până la 24 aprilie, iar turul al doilea ar putea avea loc la 28 mai.


Etichete Afganistanalegeri prezidenţialealegeritalibaniHamid KarzaiNATOZalmai RassoulAshraf GhaniAbdullah Abdullah

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live