Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA Marţi, 17 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

13 Septembrie 2010
Vizualizari: 1557
Comentează add

Asociaţia Fotbaliştilor Italieni a luat această decizie în urma unui dezacord cu liga profesionistă în privinţa contractului colectiv de muncă. Astfel există riscul ca etapa a V-a din Serie A să fie amânată.

Fotbaliştii din Serie A ameninţă cu intrarea în grevă

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Din cauza protestului, duelul dintre Francesco Totti (stânga) şi Diego Milito (dreapta) ar putea fi amânat. Foto: AFP.

Asociaţia Fotbaliştilor Italieni (AIC) ameninţă că jucătorii echipelor din Serie A vor intra în grevă în zilele de 25 şi 26 septembrie, când este programată etapa a V-a, din cauza unui dezacord cu liga profesionistă privind contractele de joc.

Contractul colectiv de muncă existent între AIC şi Lega Serie A (organismul care se ocupă de echipele din primul eşalon al campionatului Italiei), contract care garanta drepturile jucătorilor, a expirat la 30 iunie.

Negocierile pentru un nou contract colectiv au eşuat.

Cele două părţi nu au ajuns la un acord privind o propunere venită din partea cluburilor de a limita drepturile jucătorilor de a refuza transferurile când se află în ultimul an de contract.

Ca exemplu a fost dat cazul fundaşului Fabio Grosso, care a refuzat să părăsească gruparea Juventus Torino pentru a merge la AC Milan, şi cel al lui Julio Baptista, care nu a acceptat să plece de la AS Roma la Schalke 04.

Zi lungă de tratative

Reprezentanţii AIC şi ai Ligii duc tratative şi luni la Roma, şedinţa fiiind convocată de preşedintele Federaţiei de Fotbal din Italia, Giancarlo Abete.

Cluburile vor să introducă în noul acord colectiv dreptul de a obliga un jucător aflat în ultimul an de contract să accepte transferul la o altă grupare la fel de competitivă, care îi garantează acelaşi tratament financiar şi acelaşi statut.

În caz contrar fotbalistului i se poate reduce salariul.

Solicitarea cluburile are la bază o dispoziţie FIFA prin care se prevede că fotbaliştii aflaţi în ultimul an de contract trebuie să accepte transferul la un alt club sau reducerea salariului cu 50 la sută pe perioada ultimului an de contract.

Jucătorii din Serie A nu sunt de acord cu propunerea

"AIC, în acord cu echipele din Serie A, a decis ca jucătorii să nu mai intre pe teren la meciurile din etapa a V-a a campionatului italian, programate în zilele de 25 şi 26 septembrie.

"Protestăm faţă de introducerea unui nou regim contractual şi faţă de faptul că fotbaliştii au început să fie consideraţi mai mult obiecte” a explicat fundaşul echipei AC Milan, Massimo Oddo, purtătorul de cuvânt al jucătorilor.

”Suntem angajaţi ca şi ceilalţi, faptul că avem venituri mari nu poate însemna că trebuie să avem drepturi mai puţine.

"Nu este vorba despre o ameninţare, ci de o luare de poziţie. Am încercat întotdeauna să ne facem auziţi, dar nu am găsit înţelegere la Ligă" completează Massimo Oddo.

Din cauza grevei din 25 şi 26 septembrie, este anulat meciul dintre AS Roma şi Inter, un meci foarte aşteptat de microbiştii italieni.


Etichete Serie Aprotestgrevăjucătoricontract colectiv de muncăAsociaţia Fotbaliştilor ItalieniGiancarlo AbeteFIFAMassimo OddofotbalItalia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live