Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fotbal: de la locul 5 în lume, la penultimii în grupă

Naţionala României şi-a trăit momentul de graţie în '94, când juca sfertul de finală la Cupa Mondială. Azi, microbiştii au emoţii la meciul cu Luxemburg.

Purtătorii tricoului cu numărul 10 al naţionalei României, Gheorghe Hagi (st) şi Adrian Mutu. Foto: Arhivă Reuters.

Articol de Ionuţ Dragu, 29 Martie 2011, 10:06

În ultimii 20 de ani, naţionala de fotbal a României a participat la şase turnee finale, din care trei campionate mondiale şi trei campionate europene.

Cel mai bun parcurs al selecţionatei României în cadrul unui turneu final a fost la Campionatul Mondial din 1994 şi Campionatul European din 2000, când tricolorii au reuşit să ajungă până în sferturile de finală.

Cu toate acestea, în intervalul 1990 - 2010, anul cel mai rodnic ca număr de puncte pentru fotbaliştii români în prestaţiile din preliminariile Campionatului Mondial şi cele ale Campionatului European a fost 1997.

Primul turneu final, după `89, la care naţionala de fotbal a României a participat a fost Campionatul Mondial din Italia din 1990, unde România revenea pe scena mondialului după o absenţă de 20 de ani.

Grafic: Evoluţia rezultatelor naţionalei de fotbal a României, în ultimii 20 de ani, în cadrul ediţiilor Campionatelor Mondiale şi Europene la care a participat, inclusiv meciurile din preliminarii. În realizarea graficului au fost acordate trei puncte pentru fiecare victorie şi un punct pentru egal (click pe fotografie pentru imagine mai mare).

După disputarea meciurilor preliminare, România participa la Campionatul Mondial din Italia de pe primul loc al grupei 1 de calificare, cu 9 puncte acumulate.

În preliminariile Campionatului Mondial din `90, România a obţinut 4 victorii, un egal şi a fost învinsă o singură dată.

Din Grupa B a Campionatul Mondial din Italia, România a reuşit să se califice în faza şaisprezecimilor după ce a obţinut o victorie, un egal şi o înfrângere, dar a fost învinsă la loviturile de departajare de către Irlanda.

La numai doi ani de la ratarea întâlnirii cu naţionala Italiei în optimile Campionatului Mondial din 90, din cauza golaverajului, selecţionata României nu a reuşit să se califice la Campionatul European de fotbal din 1992.

În grupa a doua preliminară a calificărilor pentru Campionatul European de fotbal din 1992, România s-a situat pe locul al treilea cu patru partide câştigate, două egaluri şi două înfrângeri.

Mondialul din SUA, o nouă şansă ratată

După ratarea calificării la EURO 1992, România a fost aproape să rateze şi accesul la Campionatul Mondial din 1994.

La jumătatea preliminariilor, tehnicianul Anghel Iordănescu l-a înlocuit pe Cornel Dinu în postul de selecţioner, şi cu trei victorii în ultimele trei meciuri, între care un succes cu Belgia la Bucureşti şi unul în Ţara Galilor, România avea să meargă la turneul final din Statele Unite.

Din prima grupă a Campionatului Mondial din '94, România reuşeşte să ajungă până în sferturile de finală unde pierde în urma loviturilor de departajare în faţa Suediei.

Aceasta urma să fie şi cea mai bună participare a naţionalei României pe scena unui turneu final din ultimii 20 de ani.

Video: Căpitanul naţionalei de fotbal a României, Gheorghe Hagi.

Aflată pe un trend ascendent, naţionala României a revenit şi la Campionatul European, participând la EURO 1996 în Anglia, unde însă a pierdut toate meciurile din grupă în faţa Franţei, Bulgariei şi Spaniei.

Doi ani mai târziu, Naţionala României se califică pentru a treia oară consecutiv la Campionatul Mondial.

În 1998, România reuşeşte să se califice în Grupa G a Cupei Mondiale din Franţa de pe prima poziţie a grupei preliminare dar se opreşte în faza şaisprezecimilor.

Ultimul turneu final al "generaţiei de aur", aşa cum a fost denumită selecţionata din care făcea parte Gheorghe Hagi, a fost Campionatul European din 2000 din Olanda şi Belgia.

Aici, naţionala României s-a oprit în şaisprezecimile competiţiei unde a fost învinsă de campioana mondială Italia cu 2-0.

Noua componenţă a naţionalei nu a reuşit să calce pe urmele "generaţiei de aur"

În următoarea perioadă naţionala de fotbal a României nu a mai reuşit să se califice la un turneu final.

Tricolorii au ratat pe rând prezenţa la mondialul asiatic din 2002, în urma unui baraj pierdut cu Slovenia şi apoi au încheiat în afara locurilor de calificare pentru Campionatul European din 2004 şi mondialul german din 2006.

La Campionatul European din 2008, tragerea la sorţi nu au fost de partea României pentru că naţionala de fotbal a picat în grupă cu echipe puternice, făcând aproape imposibilă accederea în fazele superioare ale competiţiei.

Următoarea campanie pentru un turneu final, cea pentru Mondialul din Africa de Sud, din 2010, a început dezastruos pentru naţionala României.

Primul meci a adus un eşec, 0-3 cu Lituania la Cluj-Napoca, apoi remiză cu Franţa la Constanţa, înfrângeri cu Serbia tot la Constanţa şi cu Austria în deplasare, iar Victor Piţurcă a fost demis, locul său fiind luat de Răzvan Lucescu.

Pentru Campionatul European din 2012, deşi naţionala de fotbal a început campania de calificare promiţător, următoarele meciuri s-au dovedit să nu fie de bun augur.

După cinci meciuri disputate până acum, echipa României se află pe penultimul loc al grupei de calificare la Campionatul European din 2012 cu 5 puncte.

România a fost recent înfrântă de echipa Bosniei (scor 1 la 2), iar trei zile mai târziu microbiştii au scandat "Hai cu egalarea!" la meciul cu Luxemburg, amatorii din ducat fiind cei ce au deschis scorul. Partida s-a terminat 3 la 1 pentru echipa gazdă, România.

Următoarele meciuri ale naţionalei României de fotbal sunt programate pe 3 iunie cu Bosnia şi Herţegovina, pe 2 septembrie returul cu Luxemburg, 6 septembrie cu Franţa, 7 octombrie cu Belarus şi 11 octombrie cu Belarus.

Anghel Iordănescu, cel mai lung mandat de selecţioner

Antrenorul Anghel Iordănescu a condus naţionala peste şapte ani, pe parcursul a două perioade (1993-1998 şi 2002-2004).

Acesta este urmat de tehnicianul Victor Piţurcă cu peste cinci ani de mandat la echipa naţională.

Cu toate că sub comanda lui Anghel Iordănescu naţionala României a reuşit să se califice la mai multe turnee finale, fotbaliştii români au reuşit să câştige mai multe puncte în cadrul competiţiilor finale, inclusiv preliminarii, în timpul mandatului lui Victor Piţurcă.

Xavi continuă cu Barca
Sport 25 Aprilie 2024, 19:45

Xavi continuă cu Barca

Antrenorul Barcelonei, Xavi Hernandez: "În ianuarie, mă gândeam că ar fi mai bine să plec, dar acum văd lucrurile altfel".

Xavi continuă cu Barca
Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Sport 25 Aprilie 2024, 09:42

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2

La Ovidiu, Farul mai face un pas mare spre consolidarea locului 2 în clasament după 3-1 cu Rapid.

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Contracronometru Olimpic la RRA
Sport 24 Aprilie 2024, 22:25

Contracronometru Olimpic la RRA

O nouă ediție a emisiunii Contracronometru dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris, cu detalii de la Ambasada Franței la...

Contracronometru Olimpic la RRA
EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final
Sport 24 Aprilie 2024, 18:22

EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final

Olimpiu Moruțan a jucat în 15 partide pentru România și a marcat un gol

EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final
CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare
Sport 24 Aprilie 2024, 08:42

CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare

Echipa feminină de baschet CSM Constanța a dominat acest sezon intern, atât în campionat, cât și în Cupă.

CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare
Superliga: FC Botoșani o învinge pe Dinamo în prelungiri
Sport 23 Aprilie 2024, 22:57

Superliga: FC Botoșani o învinge pe Dinamo în prelungiri

În Superliga de fotbal FC Botoșani a învins-o pe Dinamo cu 2-1 în etapa a 6-a din play-out.

Superliga: FC Botoșani o învinge pe Dinamo în prelungiri
Dinamo câștigă la un gol prima manșă cu Skjern
Sport 23 Aprilie 2024, 22:34

Dinamo câștigă la un gol prima manșă cu Skjern

Victorie grea pentru campioana României la handbal masculin Dinamo București, în prima manșă din sferturile de finală ale...

Dinamo câștigă la un gol prima manșă cu Skjern
Ana Maria Brânză va alerga cu torța olimpică
Sport 23 Aprilie 2024, 20:09

Ana Maria Brânză va alerga cu torța olimpică

Spadasina tricoloră a fost inclusă în grupul de sportivi care reprezintă Uniunea Europeană.

Ana Maria Brânză va alerga cu torța olimpică