Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

2 Octombrie 2019
Vizualizari: 538
Comentează add

Nicolas Sarkozy este trimis în judecată, împreună cu 13 dintre foştii săi colaboratori, pentru finanţare ilegală a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2012

Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, trimis în judecată

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy. Foto: Arhivă  

Decizia a fost anunţată ieri după-amiază, de Curtea de Casaţie, cea mai înaltă instanţă din Franţa, după doi ani şi jumătate de bătălii procedurale între autorităţile judiciare şi avocaţii fostului preşedinte.

Această decizie era ultimul obstacol în calea începerii procesului în această afacere, denumită de presă "Pygmalion", după numele unei societăţi prin intermediul căreia ar fi fost creat un sistem de facturi false pentru alimentarea fondului de campanie a lui Nicolas Sarkozy. Totodată, s-a constatat că a fost depăşit cu 20 de milioane de euro plafonul legal de cheltuieli electorale.

Fostul preşedinte al Franţei din perioada 2007-2012 considera că a fost deja pedepsit pentru faptele care îi sunt reproşate încă din 2013, când conturile sale au fost blocate şi a trebuit să restituie întreaga sumă. Sarkozy a făcut tot ce a fost posibil ca să evite acest proces care s-ar putea încheia cu o pedeapsă de un an de închisoare şi cu amendă.

Deocamdată, fostul preşedinte, care nu este la Paris, ci într-o vizită în Ungaria, nu a reacţionat directă la decizia Curţii de Casaţie. Potrivit, însă, unor apropiaţi ai săi, citaţi de mass media franceză, Nicolas Sarkozy este gata să dea toate explicaţiile în faţa tribunalului şi se arată încrezător în evoluţia procesului.

Tot anul acesta, în luna iunie, fostul preşedinte francez a fost trimis în judecată într-un alt dosar, în care este acuzat că a încercat să obţină prin intermediul avocatului său informaţii secrete de la un magistrat despre conţinutul interceptărilor făcute de procurorii francezi în dosarul privind presupusa contribuţie ilegală a familiei Bettencourt, proprietară a firmei L'Oréal ,la campania electorală din 2012.

Un singur şef de stat al celei de a cincea republici franceze instaurată în 1958 a mai fost judecat până acum într-un dosar politico-financiar. Jacques Chirac, decedat joia trecută, a şi fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în 2011 pentru deturnare de fonduri în cazul unor angajări fictive la Primăria Parisului, pe care a condus-o înainte de a ajunge preşedinte al ţării. Chirac însă nu a compărut la proces din motive medicale.


Etichete SarkozyPygmalionBettencourtL'OréalChirac

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live