Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTERPELĂRI PARLAMENTARE Luni, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Tudor Ţepeneag, Paris

10 Martie 2014
Vizualizari: 1399
Comentează add

Procuratura din Franţa a deschis o altă anchetă pe numele lui Nicolas Sarkozy, de data aceasta pentru "încălcarea secretului profesional şi trafic de influenţă".

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, "hăituit cu procese"

tudor-tepeneag-paris

Fostul liderul libian Muammar Gaddafi (stânga) şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

Săptămâna care începe se anunţă dificilă pentru fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, care şi-a pregătit revenirea pe prima scenă a politicii, deşi este înconjurat de mai multe scandaluri judiciare.

Peste două zile, Curtea de Casaţie de la Paris urmează să se pronunţe asupra validităţii mai multor anchete centrate pe Nicolas Sarkozy.

Nicolas Sarkozy a fost scos din cauză în "Afacerea Bettencourt", după numele principalului acţionar al importantei firme de cosmetice L'Oréal, multimilionara Liliane Bettencourt.

Se bănuia că ea ar fi finanţat în condiţii neclare o parte a campaniei prezidenţiale din 2007 a fostului preşedinte Sarkozy.

Scos din cauză, acesta a cerut ca agendele sale personale care au fost sechestrate de justiţie să nu poată fi folosite în alte anchete în care ar putea avea un amestec, de exemplu, cea privind o sumă colosală de bani primită de omul de afaceri Bernard Tapie de la Banca Crédit Lyonnais, ca despăgubire în lichidarea şi vânzarea firmei Adidas.

Se bănuia la un moment dat că Nicolas Sarkozy ar fi avut un cuvânt de spus în probabila favorizare a lui Bernard Tapie.

Un nou proces

Necazurile fostului preşedinte francez au căpătat o nouă dimensiune în ultimele zile, când Procuratura a deschis o altă anchetă, de data aceasta, pentru o încălcare a secretului profesional şi trafic de influenţă.

După interceptarea unei convorbiri telefonice a lui Nicolas Sarkozy cu avocatul său, acesta din urmă ar fi încercat să obţină detalii de la un membru al Curţii de Casaţie referitor la agendele ce au fost confiscate fostului preşedinte.

Trebuie precizat că acesta a fost pus sub ascultare în cadrul anchetei privind acuzaţiile că o parte a campaniei sale din 2007 ar fi fost finanţată de fostul preşedinte libian Muammar Gaddafi.

Prietenii politici ai lui Nicolas Sarkozy au încercat să îl apere, ca de exemplu Sébastien Huyghe, deputat al partidului de dreapta UMP.

"Asistăm la hăituirea fostului preşedinte. I se caută încontinuu bube în cap. Motivul este că Nicolas Sarkozy creşte în sondajele de opinie, când francezii compară ce face actualul preşedinte al republicii şi modul în care Nicolas Sarkozy guverna Franţa până acum doi ani. Adevăratul scandal de stat este faptul că fostul preşedinte a fost pus sub ascultare şi, la fel, şi unii dintre apropiaţii lui", a declarat Sébastien Huyghe.


Etichete FranţaNicolas SarkozyCurtea de Casaţie de la ParisLiliane BettencourtBernard TapieMuammar Gaddafi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live