Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Arina Petrovici

25 Noiembrie 2016
Vizualizari: 362
Comentează add

Experţi europeni discută astăzi, la Bruxelles, o serie de probleme legate de infrastructurile de cercetare, în scopul de a realiza un plan de acţiune pe termen lung.

Forumul Strategic European pentru Infrastructurile de Cercetare Forumul Strategic European pentru Infrastructurile de Cercetare - Conține audio

arina-petrovici

Experţi europeni discută astăzi, la Bruxelles, o serie de probleme legate de infrastructurile de cercetare, în scopul de a realiza un plan de acţiune pe termen lung.

Obiectivul workshop-ului este acela de a prezenta şi discuta, la nivel de experţi, principalele provocări identificate în cursul consultării online cu privire la durabilitatea pe termen lung a infrastructurilor de cercetare lansate în decembrie 2015 şi de a aduna comentarii şi sugestii în vederea elaborării unui plan de acţiune pe termen lung.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Europa are o îndelungată tradiţie de excelenţă ştiinţifică, iar accesul la infrastructurile de cercetare de calibru mondial este crucial pentru ca bătrânul continent să rămână în avangarda ştiinţei şi tehnologiei, dar şi pentru a fi competitiv într-o economie globală fondată pe baze ştiinţifice.

Însă unele instalaţii ştiinţifice sunt pur şi simplu prea mari sau complexe pentru a fi construite ori gestionate de o singură ţară.

Forumul Strategic European pentru Infrastructurile de Cercetare a fost înfiinţat în 2002 pentru a sprijini coordonarea dezvoltării de instalaţii de cercetare de mare anvergură în spaţiul european.

Foile de parcurs elaborate succesiv în urma acestui Forum, inclusiv cea din martie 2016, precum şi reglementarea Consorţiului European pentru infrastructurile de cercetare au constituit etape importante în acest proces.

Un mare număr de instalaţii prevăzute în foaia de parcurs pentru 2016 urmează să fie puse în funcţiune, iar în anii care vin vor avea nevoie de finanţare şi susţinere pentru a ajunge operaţionale şi a-şi dovedi durabilitatea pe termen lung.

Însă, dincolo de asigurarea finanţării, aceste instalaţii reprezintă o provocare şi în materie de conservare şi stocare de date, iar această chestiune a şi făcut obiectul unei consultări online lansate de Comisia Europeană anul trecut.

Rezultatele consultării subliniază necesitatea unei implicări mai consistente a industriei în vederea elaborării de modele comerciale credibile, dar şi de modele eficiente de guvernanţă pentru dezvoltarea infrastructurilor de cercetare.


Etichete euranet pluscomisia europeanăuniunea europeanăbruxellesForumul Strategic European pentru Infrastructurile de Cercetare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live