Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

4 Septembrie 2021
Vizualizari: 406
Comentează add

La București a început vineri a cincea ediție a Forumului securității la Marea Neagră și în Balcani, un eveniment organizat de think-tank-ul românesc "New Strategy Center".

Forumul securităţii la Marea Neagră şi în Balcani, ediţia a V-a, Bucureşti

oana-bala

FOTO: newstrategycenter.ro

La București a început vineri a cincea ediție a Forumului securității la Marea Neagră și în Balcani, un eveniment organizat de think-tank-ul românesc "New Strategy Center" cu sprijinul Diviziei de diplomație publică a NATO, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Externe.

"New Strategy Center" a reușit să reunească resurse importante de expertiză de pe mai multe continente, care permit discutarea unui cerc foarte larg de probleme care țin de securitate: de la educația digitală, combaterea fake news și a dezinformării, la energie, securitate alimentară, efectele pandemiei asupra economiei, provocări clasice și hibride asupra Flancului Estic - și asta, numai în prima zi a forumului.


România rămâne un pol de stabilitate în regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest, iar printre priorități se numără apărarea intereselor strategice comune și scăderea dependenței de partenerii care nu ne împărtășesc valorile - a afirmat președintele Klaus Iohannis într-un mesaj care a fost citit de către consilierul său Ligia Deca.

Şeful statului a făcut referire la provocarea pe care pandemia de COVID-19 a adus-o în domeniul informațiilor şi a spus că va susține întotdeauna multiplicarea platformelor care își propun să ofere cadrul pentru un dialog bazat pe informații corecte și verificate, inclusiv în domeniile apărării și securității naționale.


Forumul a avut mai multe secțiuni, printre care și cea referitoare la oportunități în sectorul energetic.

Unul dintre participanți a fost ministrul energiei, Virgil Popescu, care s-a referit la prețurile mari la gaze și electricitate.

Potrivit acestuia, creșterea prețului gazelor este dirijată de către Federația Rusă, însă ar putea să scadă după ce gazoductul Nord Stream 2 va deveni operațional.

Ministrul energiei a mai declarat că Pactul ecologic european adus la o creștere de la 22 la 55 de euro a certificatului de emisii de gaze cu efect de seră, fapt care s-a reflectat în prețul energiei electrice.


Virgil Popescu: Evident că toți ceilalți producători care nu folosesc energie fosilă, care nu plătesc CO2 vând energia la prețul marginal de pe piață, de aceea este această creștere, coroborată cu o creștere economică, o revenire din pandemie, o creștere a energiei electrice atât în Europa cât și în Asia, unde se consumă absolut foarte-foarte mult, atât la energie cât și la gaze. Creșterea consumului a fost foarte mare. Ce putem face: sigur, pe lângă "consumatorul vulnerabil", care sper să iasă repede din parlament, avem pentru această iarnă... lucrăm la două scenarii, și le vom finaliza, de compensare a facturilor atât la energie electrică cât și gaze naturale pentru români; mergem până la venitul mediu sau consumul mediu.


Reporter: Prezent la secțiunea dedicată educației a Forumului de securitate în Marea Neagră și Balcani, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu există nici în prezent platforme dedicate și securizate prin care să poată fi efectuată o evaluare online corectă, în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit acestuia, trecerea la învățământul online nu a fost o opțiune, ci o soluție de avarie, şi a explicat că încă există probleme de conectivitate, în condițiile în care, în opinia sa, tabletele care au fost distribuite elevilor nu sunt adecvate unei pregătiri de calitate.


Sorin Cîmpeanu: Îmi pare rău că trebuie s-o spun atât de direct, dar evaluările online și au pierdut foarte mult din relevanță, pentru simplul motiv că nu știu să fie profesori care pot garanta 100% că cei care au răspuns acestor teste, examinări, evaluări din spatele unui ecran sunt cei care trebuiau să răspundă.


Reporter: "Conflicte înghețate vechi și războaie noi", "Securitatea alimentară în contextul pandemiei", "Viitorul economiei în regiune", dar și "Provocările clasice și hibride pe Flancul Estic al NATO" au fost celelalte teme de discuție în cadrul Forumului. Evenimentul continuă și mâine, cu subiecte referitoare la Afganistan, securitate cibernetică și provocări postpandemie.

(RS)


Etichete Forumul securităţii la Marea Neagră şi în Balcaniediţia a V-aBucureştinew strategy centernatomapnklaus iohannisvirgil popescusorin cimpeanu(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live