Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 31 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

12 Noiembrie 2018
Vizualizari: 610
Comentează add

Până pe 13 noiembrie vor fi dezbateri despre guvernanţa mondială şi discutarea celor 150 de proiecte propuse de participanţi

Forumul pentru Pace de la Paris

oana-bala

 

Peste 70 de lideri politici din întreaga lume, între care şi preşedintele Klaus Iohannis, au comemorat, la Paris, o sută de ani de la Armistiţiul din 1918, care a pus capăt Primului Război Mondial.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a inaugurat, aseară, Forumul pentru Pace, în prezenţa a câteva zeci de şefi de stat şi de guvern, între care omologul său rus, Vladimir Putin, dar în absenţa notabilă a preşedintelui american, Donald Trump. 

Cancelarul Angela Merkel spunea, în deschiderea Forumului pentru Pace, că, în contextul în care violenţa şi opresiunea ce au loc în lume sunt şocante, pacea nu trebuie considerată de la sine înţeleasă. Angela Merkel a subliniat că niciun conflict armat nu trebuie acceptat şi a amintit de criza umanitară din Yemen şi de faptul că eforturile pentru încetarea focului trebuie continuate. Cancelarul german a precizat că majoritatea provocărilor actuale nu pot fi reglementate de către o singură ţară şi că este nevoie de o abordare comună.

La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, iniţiatorul forumului, a remarcat că actualele crize destabilizează societăţile, afectate şi de o revenire la naţionalism, rasism, antisemitism şi extremism.

La Forumul pentru Pace a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, şeful statului a participat, împreună cu soţia sa, la ceremonia dedicată Centenarului Armistiţiului, care a avut loc la Arcul de Triumf din Paris. Ceremonia a cuprins mai multe momente, intonarea imnului Franţei, La Marseillaise, de către Corul armatei franceze, citirea unor mărturii din Ziua Armistiţiului de către mai mulţi elevi ai liceelor pariziene şi un discurs al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, în care a făcut apel la patriotism în loc de naţionalism şi a precizat că fascinaţia pentru izolaţionism este o eroare, care va fi condamnată de către generaţiile viitoare. Liderii politici au mers după ceremonie la un dejun oferit de către preşedintele Franţei la Palatul Elysée. 


Etichete PaceParisarmistitiuMacronIohannisMerkelTrumpPutinElysée

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live