Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Gabriela Tătărău

4 Noiembrie 2016

Discuţiile se vor concentra pe managementul apelor, cercetare şi inovare în domeniu.

Forumul Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării Forumul Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării - Conține audio

gabriela-tatarau

La Bratislava continuă, vineri, a cincea ediţie a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Discuţiile se vor concentra pe managementul apelor, cercetare şi inovare în domeniu.

Forumul Anual este principala reuniune a Strategiei Uninii Europene pentru regiunea Dunării şi reuneşte reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni – din Comisie, Parlamentul European şi Comitetul regiunilor -, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, mediului academic şi de afaceri, ai societăţii civile precum şi alţi promotori de proiecte.

AUDIO: Agenda europeana.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, din 2008, transformată în prezent într-un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor şi legislaţiei europene.

Aceasta este a doua strategie macro-regională a uniunii, care preia modelul de cooperare dezvoltat prin Strategia pentru Marea Baltică (adoptată în 2009) cu adaptare la specificul regiunii dunărene.

La reuniunea din acest an, începută ieri, principala preocupare a celor peste două mii de particpanţi este să găsească cele mai bune metode de a transforma angajamentele politice din domeniu în măsuri şi politici operaţionale.

Sub titlul „Fluxuri inovatoare – apă, cunoaştere şi inovare în regiunea Dunării”, cei prezenţi la Bratislava au ocazia de a discuta despre rezultatele obţinute până acum în cadrul acestei strategii, ca şi despre viitorul său.

Regiunea Dunării cuprinde 14 țări, dintre care nouă sunt state membre ale Uniunii Europene.

În această zonă trăiesc peste 100 de milioane de oameni, adică o cincime din populația Uniunii. Deși țările prezintă diferențe în ceea ce privește puterea economică, regiunea este puternic interconectată și are în continuare potențial de integrare și de creștere.

Aceasta are o poziție strategică, asigurând deschiderea uniunii față de vecinii săi, de regiunea Mării Negre, de Caucazul de Sud și de Asia Centrală.

În regiune se află cel mai internațional fluviu din lume, care reprezintă o axă de transport majoră, un bazin hidrologic interconectat de importanță vitală și un coridor ecologic renumit în întreaga lume.
 


Etichete Comisia europeanaUEeuranet plusForumul Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunăriibratislavacercetareinovareromaniaaustria

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live