Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Forum european împotriva propagandei teroriste online

Comisia a anuțat că va lansa, la 2 decembrie, o invitație la colaborare principalilor actori ai rețelei de internet, reprezentanți ai autorităților și ai societății civile.

Forum european împotriva propagandei teroriste online

Articol de Victor Gheorghe, 22 Octombrie 2015, 11:30

Comisia Europeană a anunțat lansarea unui forum european împotriva propagandei teroriste online.

Studii recente arată că grupări teroriste precum Statul Islamic au o intensă și eficace activitate de propagandă pe internet.

Practic, acestor extremiști le sunt necesare între 6 și 8 săptămâni pentru a convinge un tânăr să se radicalizeze.

Pentru a face față acestei provocări, Comisia Europeană a anuțat că va lansa, la 2 decembrie, o invitație la colaborare principalilor actori ai rețelei de internet, reprezentanți ai autorităților și ai societății civile.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Potrivit comisarului european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, este vorba despre o platformă pentru inițierea unui dialog cu companiile de internet, pentru căutarea de soluții practice împotriva radicalizării online.

De asemenea, comisarul Avramopoulos, citat într-un comunicat al Comisiei, a vorbit despre existența unui centru de excelență din cadrul Europol, pentru a îmbunătăți schimbul de bune practici și de informații cu peste 2.000 de experți și practicieni importanți din întreaga Europă.

La rândul său, la o reuniune la Bruxelles, ministrul francez al justiției, Christiane Taubira a spus că în închisorile din Franța, dintre persoanele condamnate sau arestate preventiv pentru acte teroriste, 15% trecuseră deja prin închisoare.

Doamna Taubira, citată de France Presse, a mai spus că deși radicalizarea se face mai ales în mediu deschis, ea poate fi intensă și rapidă în detenție și că din această cauză, Franța a triplat în ultimii trei ani numărul ofițerilor de informații care activează în mediile penitenciare.

Spusele ministrului francez au fost întărite de Vera Jourova, comisarul European pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, care va coordona discuțiile privind modalitatea optimă de abordare a problemei radicalizării și de identificare a răspunsului adecvat la nivelul sistemului judiciar penal.

Vera Jurova a precizat că și radicalizarea din închisori este un subiect deosebit de îngrijorător. Statele membre au început să lucreze la inițiative pentru abordarea acestei provocări, dar modalitatea optimă în care s-ar putea face acest lucru rămâne un subiect deschis.

Reunirea tuturor acestor experiențe va contribui la conturarea unui răspuns eficient la nivelul sistemului judiciar penal.

Comisia s-a angajat să sprijine statele membre prin finanțarea unor proiecte și prin formarea personalului din sistemul judiciar pentru a face față persoanelor radicalizate - a mai spus comisarul European pentru justiție.