Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ilie Pintea, Kandahar

6 Decembrie 2017
Vizualizari: 3929
Comentează add

Planul multianul NATO pentru Afganistan prevede preluarea responsabilităților și controlului de către partenerii locali.

Forțele locale afgane își vor întări capabilitățile de anul viitor Forțele locale afgane își vor întări capabilitățile de anul viitor - Conține audio

ilie-pintea-kandahar

foto: Ilie Pintea

De anul viitor, planul multianual al misiunii NATO Resolute Support intră într-o nouă etapă, care va fi consolidată și de creșterea efectivelor, anunțată de președintele Trump. România susține acest efort atât la nivelul echipelor de suport și consiliere, cât și prin batalionul de protecție a forței.

Planul multianual prevede ca, până în 2020, forțele afgane să preia într-o și mai mare măsură autoritatea și să poată gestiona situația din teritoriu, acesta fiind principalul obiectiv al misiunii Resolute Support. Anul viitor este așa-numitul an al ofensivei limitate, care presupune întărirea capabilităților existente deja. Colonelul Ștefan Stan, șef al echipei de legătură și reprezentant național superior în teatrul de operații Afganistan, a declarat, în exclusivitate pentru Radio România, că în următoarea perioadă forțele afgane vor încerca să treacă la ofensivă, în așa fel încât să mărească zona aflată sub controlul Guvernului afgan.

Armata americană suplimentează efectivele dislocate în Afganistan cu 3000 de militari, dar și cu sprijinul logistic și tactic necesar. Forțele afgane vor beneficia inclusiv de suport aerian pentru ofensiva împotriva insurgenților, pentru a prelua controlul unor zone precum provincia Helmand, la granița cu Pakistanul, o regiune disputată de mai mult timp între talibani și forțele Coaliției.


Etichete Afganistan 2017Resolute SupportBrave Heartscol Ștefan Stan

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live