Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

23 Iunie 2011
Vizualizari: 1116
Comentează add

Potrivit unuei statistici Eurostat, deşi România are un număr mare de firme specializate în lanţul producţiei alimentare, absorbţia forţei de muncă în acest domeniu este scăzut.

Forţa de muncă în domeniul alimentar,"scăzută în România"

ionut-dragu

Foto: Arhivă Agerpres.

Eurostat anunţă că la nivelul Uniunii Europene o cincime din totalul persoanelor angajate lucrează în lanţul producţiei alimentare.

Potrivit Eurostat, 17 milioane de companii sau holdinguri care activează în lanţul producţiei alimentare generează venituri de 750 de miliarde de euro.

Statistica Eurostat arată că deşi au cel mai mare număr de firme specializate, România şi Polonia nu reuşesc să absoarbă un procent ridicat al forţei de muncă în acest domeniu.

Această situaţie este generată de faptul că distribuţia forţei de muncă în statele Uniunii Europene nu este omogenă în cadrul aceloraşi categorii ocupaţionale.

Potrivit statisticilor Eurostat privind lanţul alimentar intitulat "De la fermă la furculiţă", la capitolul privind comercianţii cu amănuntul de specialitate cu cele mai mari cifre raportate atât în ceea ce priveşte numărul de întreprinderi cât şi persoanele angajate, Spania ocupă prima poziţie cu 23% din urmată de Italia cu 22% şi 15 % şi de Germania cu 6% şi respectiv 14%.

În Spania existau peste 150.000 de companii mici şi mijlocii, care angajau peste 670.000 de persoane în sectorul serviciilor.

Spania a fost în 2008 ţara UE cu cel mai ridicat procent al afacerilor specializate în alimentaţie.

Statistica Eurostat mai indică faptul că mai mult de 20% din cheltuielile de uz casnic din România, Lituania, Bulgaria şi Estonia sunt pentru produse alimentare.

Cele mai mari cheltuieli de uz casnic, cu produse alimentare, s-au găsit în România (27%), Lituania (23% în 2007), Bulgaria (21% în 2005) şi Estonia (21%).


Etichete Eurostatalimentebăuturigospodăriicheltuieli

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live