Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Forța de muncă din România s-a scumpit în 2014

Costurile pe oră cu forța de muncă în economia românească au crescut anul trecut cu 6%, cifră care plasează România pe primul loc între statele membre ale UE din afara zonei euro.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 08 Aprilie 2015, 10:41

Forța de muncă din România s-a scumpit în 2014, însă costurile medii pe oră rămân mult sub media europeană, arată date ale Oficiului European de Statistică, Eurostat.

Costurile pe oră cu forța de muncă în economia românească au crescut anul trecut cu 6 la sută, cifră care plasează România pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene din afara zonei euro.

Țara noastră este urmată de Lituania și Polonia, ambele cu o creștere de 3,5 la sută, și de Ungaria cu 3,3 la sută.

Fruntașe în clasamentul din zona euro sunt Estonia, Letonia și Slovacia, cu creșteri între 6,6 și 5,2 la sută. Există și țări cu scăderi ale costurilor medii pe oră ale forței de muncă.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Este vorba de Cipru, Portugalia și Irlanda, din zona euro, și de Croația, din celelalte țări membre ale Uniunii Europene, care nu folosesc moneda unică europeană.

Eurostat face în analiza sa și un clasament al statelor europene în funcție de costurile concrete ale forței de muncă. Cu un cost mediu de 4,6 euro pe oră, România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană.

Doar în Bulgaria, forța de muncă este mai ieftină decât în țara noastră. Costă doar 3,8 euro pe oră.

La coada clasamentului se mai situează Lituania, cu 6.5 euro pe oră, și Letonia, cu 6.6 euro.

La polul opus se situează Danemarca, unde costurile cu forța pe muncă sunt de aproape 10 ori mai mari decât în țara noastră, depășind 40 de euro pe oră, Belgia (cu puțin peste 39 de euro) și Suedia (37,4 euro). Urmează Luxemburg, cu un cost mediu al forței de muncă de 35.9 euro pe oră.

Media europeană a acestor costuri este de 24,6 euro, iar în zona Euro de 29,2 euro.

Clasamentul este întocmit pe baza costurile cu forța de muncă care includ plățile și salariile angajaților din economia fiecărei țări europene, exceptând sectorul agricol și cel al administrației publice. Nu sunt incluse costurile aferente pregătirii profesionale a angajaților sau alte costuri asimilate recrutării și dotării lor.

Sunt calculate în schimb bonusurile, sumele plătite de către angajatori pentru achiziția de hrană, combustibil sau pentru asigurarea unei mașini de serviciu, dar și contribuțiile sociale.