Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Joi, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

20 Septembrie 2017
Vizualizari: 1499
Comentează add

În Germania, mai mulţi experţi atrag atenţia că accederea în Bundestag a formaţiunii eurofobe Alternativa pentru Germania reprezintă un pericol la adresa economiei

Formaţiunea Alternativa pentru Germania ar putea avea un scor mare duminică

vlad-draghicescu-bonn

 

Într-un interviu acordat cotidianului "Handelsblatt", şefii celor mai mari institute de cercetare în domeniul economic din Republica Federală prezintă scenarii apocaliptice în legătură cu intrarea populiştilor de la Alternativa pentru Germania în Bundestag.

Prezenţa acestei formaţiuni în parlament va dăuna grav economiei şi climatului social în ansamblu, spun experţii. Este vorba despre Marcel Fratzscher, Clemens Fuest şi Michael Hüther, preşedinţii Institutului German pentru Cercetări Economice din Berlin, Centrului pentru Studii Economice din München, respectiv Institutului Economiei Germane din Köln.

Expertul bavarez Clemens Fuest declară fără echivoc: "Ieşirile verbale xenofobe ale unui partid reprezentat în Bundestag au efecte similare agersiunilor fizice împotriva străinilor. Ele vor speria investitorii şi vor afecta imaginea Germniei în lume".

La rândul său, Michael Hüther din Köln consideră că un partid care mizează pe izolaţionism, xenofobie şi ură nu poate fi şi o rezervaţie liberală. De aceea, dacă AfD devine a treia forta politică a ţării, Germania va avea de suferit, spune economistul, sugerând totodată că orice sentiment de nesiguranţă resimţit de investitori poate produce şi o diminuare a locurilor de muncă, mai ales în regiunile în care acest partid se bucură de o largă susţinere, precum estul Germaniei.

Reamintim că, în acest moment, Alternativa pentru Germania ocupă locul trei în sondaje, cu 12%, după conservatori, care stagnează undeva la 36% şi  anemicii social-democraţi, care au scăzut la 22 de procente.

Cu o perspectivă la fel de sumbră vine şi Marcel Fratzscher, de la Institutul German pentru Cercetări Economice din Berlin. Există un pericol mare ca viitorul guvern să fie atras în mrejele unor dezbateri populiste şi să nu mai aibă vlagă să se ocupe de reformele economice şi socio-politice importante, spune Fratzscher. Asemenea altor comentatori din presa germană, economistul berlinez admite însă că subiecte precum politica monetară scandaloasă a Băncii Centrale Europene, care militează în continuare pentru menţinerea dobânzii de referinţă la un nivel minim, sunt nutrimente electorale pentru AfD, care propune referndum privind ieşirea Germaniei din zona euro.

În reacţie la temerile exprimate de cei trei economişti, cotidianul "Die Welt" a făcut recurs la memorie. "Atât Brexit-ul, cât şi alegerea lui Donald Trump au luat prin surprindere sociologii. Un scenariu similar este posibil şi la noi în ţară", scrie ziarul conservator, care explică: "Un cetăţean căruia îi displace actualul 'establishment' politic german va refuza să răspundă în sondaje.Apoi, cifrele sociologilor sunt viciate, în numele corectitudinii politice. Dacă votul pentru AfD este considerat imoral şi păgubos pentru economie, oamenii intervievaţi la telefon sau pe stradă se vor gândi de două ori înainte de a-şi justifica preferinţa electorală. Cine mai poate fi sigur că ceea ce spune rămâne anonim şi cine ar mai dori să fie pus la stâlpul infamiei pentru simpatiile politice pe care le are? Totuşi, în cabina de vot, vor exista foarte mulţi oameni care vor alege Alternativa pentru Germania. Mult mai mulţi decât se crede, în acest moment", mai scrie cotidianul "Die Welt". 


Etichete BundestagGermaniaAfDClemens FuestMichael HutherMarcel FratzscherBrexitDonald Trumpdie Welt

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live