Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

21 Februarie 2012
Vizualizari: 1892
Comentează add

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, spune că obiectivul este ca plăţile din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane să fie reluate la sfârşitul lunii martie.

Fondurile europene prin POSDRU, întrerupte oficial

paul-poterasi

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban. Foto: Arhivă

Autorităţile de la Bucureşti au primit din partea Comisiei Europene o înştiinţare oficială privind întreruperea temporară a plăţilor pe Programul operaţional sectorial de dezvoltare a resurselor umane - POSDRU.

Scrisoarea a fost adresată ministerului afacerilor europene.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat marţi că obiectivul ministerului pe care îl conduce este ca plăţile din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) să fie reluate la sfârşitul lunii martie.

Leonard Orban a spus că la sfârşitul lunii februarie va sosi la Bucureşti o delegaţie a Comisiei Europene, ocazie cu care se va discuta în detaliu stadiul implementării măsurilor cerute de CE.

Ministrul afacerilor europene a precizat că este vorba despre o procedură de întrerupere a fondurilor europene, care este una de tip uşor şi care permite reluarea plăţilor după implementarea măsurilor cerute de Comisia Europeană.

"Deocamdată am evitat procedura de suspendare care ar fi însemnat o blocare pentru o perioadă de minim şase luni a întregului proces. Nu este vorba despre proiecte, este vorba de nişte recomandări care nu au fost implementate", a susţinut ministrul.

În opinia sa, Autoritatea de Management şi organismele intermediare ar fi trebuit să facă o verificare a proiectelor în derulare.

"Nu vorbim de un proiect sau altul, vorbim de măsuri care nu au fost implementate.

"Nu vor fi sume întârziate pentru că toate facturile care vor fi transmise către Autoritatea de Certificare a Plăţilor vor fi colectate şi la momentul reluării plăţilor vor fi transmise către Comisia  Europeană. Beneficiarii nu vor fi afectaţi pentru că partea română va face plăţile", a susţinut Leonard Orban.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, a declarat că trebuie corectate o serie de chestiuni de management, iar autorităţile române speră ca situaţia să se remedieze până la sfârşitul lunii martie.

Decizia era una aşteptată

Comisarul european Dacian Cioloş anunţase că rambursările de la CE pentru Programul de Dezvoltare a Resurselor Umane vor fi întrerupte, din cauza deficienţelor de selecţie şi verificare a proiectelor.
 
Dacian Cioloş a explicat că beneficiarii programelor nu vor avea de suferit, rambursările căzând în sarcina statului român. 

"Aici e vorba de o relaţie financiară între guvernul României şi Comisia Europeană şi că această eventuală decizie nu afecteaza posibilitatea ca autoritatea de management să continue să ramburseze plăţile, cererile de plată din partea beneficiarilor acestui program.
 
"Deci procedura, în mod normal, este: beneficiarul unui program îşi derulează proiectul, vine cu cererea de plată la autoritatea de plată a programului respectiv, autoritatea de plată îi rambursează cheltuiala, îi face plata, după care autoritatea de plată din România cere rambursarea plăţii respective Comisiei Europene"  explicase Dacian Cioloş.

Comisarul pentru agricultură a spus că întreruperea plăţilor de la Comisia Europeană e o măsură de precauţie până când autoritatea de management a acestui program va lua măsurile necesare pentru a corecta problemele sesizate de autoritatea de audit din România.
 
Valoarea totală a proiectelor contractate prin programul operaţional sectorial dezvoltarea resurselor umane este de 3,5 miliarde de euro, din totalul de 4,25 miliarde de euro, bani alocaţi până în 2013.
 
Rata de absorţie este însă de 5,47%, mai slab la acest capitol stând transporturile şi mediul.
 
Premierul Răzvan Ungureanu a cerut demisia directorului AM POSDRU, Carmen Ionel, pentru management defectuoas al autorităţii.


Etichete Dan SuciuComisia EuropeanăfonduriPOSDRULeonard Orban

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live