Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fonduri UE pentru lupta împotriva SIDA

Comisia Europeană este membră fondatoare a Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, pe care l-a susţinut consistent încă din 2001.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 04 Decembrie 2013, 08:07

Uniunea Europeană contribuie, din nou, financiar la lupta împotriva maladiei SIDA, tuberculozei şi malariei.

Noul ajutor, anunţat în cadrul unei conferinţe, la Washington, se ridică la suma de 370 de milioane de euro şi va merge către Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, pentru următorii trei ani.

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a atras atenţia că, deşi au fost făcute progrese importante, milioane de persoane din lumea întreagă sunt expuse riscului de a fi infectate, iar bătălia este departe de a fi câştigată.

Andris Piebalgs crede că este nevoie de o mai mare implicare din partea sectorului privat şi a economiilor emergente pentru ca întregul cost al tratamentului să scadă, iar populaţia săracă să aibă acces la medicamente.

Audio:Fonduri UE pentru lupta împotriva SIDA.

Potrivit unor estimări realizate pe finalul acestui an, subvenţiile acordate de fond unui număr de 140 de ţări au permis administrarea de tratament antiretroviral împotriva maladiei SIDA pentru mai mult de şase milioane de oameni.

Numărul de decese provocate de SIDA a scăzut, astfel, la 1,7 milioane de persoane în 2011, după ce a atins un vârf de 2,2 milioane la mijlocul anilor 2000.

Banii au ajutat şi la descoperirea şi la tratarea a peste 11 milioane de cazuri noi de tuberculoză şi a oferit gospodăriilor peste 360 de milioane de plase tratate cu insecticide pentru prevenirea malariei.

În pofida tuturor acestor eforturi, 1.400.000 de oameni au murit din cauza tuberculozei, în 2011, cu cea mai mare rată de deces raportată la numărul de locuitori înregistrată în Africa.

O ameninţare serioasă, în momentul de faţă, este reprezentată de tuberculoza multidrog rezistentă, adică cea care nu răspunde la medicamentele clasice şi care afectează, în prezent, 630.000 de oameni din lumea întreagă.

O situaţie nu tocmai bună se înregistrează şi în cazul malariei, o boală devenită endemică în peste 100 de ţări. Peste 91% din decesele provocate de această maladie sunt înregistrate în Africa. Copiii sub 5 ani sunt cei mai vulnerabili.

Sunt motive pentru care Uniunea Europeană a decis să devină unul dintre principalii actori la nivel mondial în lupta împotriva celor trei maladii, finanţând în fiecare an programe de tratament şi prevenţie.

Comisia Europeană este membră fondatoare a Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, pe care l-a susţinut consistent încă din 2001.

Până acum au fost donate 1,2 miliarde de euro, provenind din bugetul general al Uniunii Europene şi din fondurile de dezvoltare la care contribuie statele membre.