Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fonduri pentru asistență umanitară în Irak

Comisia Europeană suplimentează fondurile alocate asistenţei umanitare în Irak cu trei milioane de euro.

Fonduri pentru asistență umanitară în Irak
Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 23 Octombrie 2014, 08:14

Comisia Europeană suplimentează fondurile alocate asistenţei umanitare în Irak cu trei milioane de euro, în condiţiile în care se apropie iarna, iar numărul civililor obligaţi să îşi abandoneze casele continuă să crească.

Sute de mii de civili din Irak, unii dintre ei blocaţi în zonele în care au loc confruntări intense, alţii refugiaţi în ţările vecine, vor beneficia de asistenţă prin aceste fonduri suplimentare.

Comisia Europeană va sprijini aceste comunităţi să se pregătească pentru vreme rea, distribuind pături, pilote electrice ori adăposturi de urgenţă.

Kristalina Gheorghieva, comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi situaţii de criză, a evidenţiat miercuri, la Bruxelles, că, pe măsură ce violenţele se intensifică, majoritatea oamenilor care şi-au părăsit locuinţele au fost nevoiţi deja să se mute de mai multe ori şi e foarte posibil să continue să o facă, astfel că, a spus comisarul, Uniunea Europeană nu îi va lăsa să sufere în tăcere, ci va trebui să îi ajute mai mult.

Audio: Fonduri pentru asistență umanitară în Irak.

Acesta este al treilea supliment financiar acordat de Uniunea Europeană, din luna iunie, ajutorul umanitar pentru Irak ajungând în 2014, în total, la 20 de milioane de euro.

Comisia Europeană colaborează activ cu organizaţii umanitare partenere pentru a sprijini oamenii în nevoie. Ajutoarele sunt distribuite de agenţii ale Naţiunilor Unite, de organizaţii internaţionale şi de diverse ONG-uri.

Amintim că situaţia umanitară din Irak s-a deteriorat rapid în ultimele două luni, odată cu escaladarea conflictului armat. ONU estimează că cel puţin 23 de milioane de oameni sunt afectaţi de violenţe, iar 5,2 milioane au nevoie de asistenţă umanitară.

Dintre aceştia, 1,8 milioane au fost forţaţi să se mute din locuinţe, din ianuarie încoace, iar 3,6 milioane trăiesc în zone de conflict, la cel puţin 2,2 milioane fiindu-le nmecesar ajutor umanitar de urganţă.

Accesul organizaţiilor la ei este aproape blocat în regiunile din vestul şi centrul Irakului.

Priorităţi absolute sunt acum protejarea şi ajutorarea civililor din spaţiile cu grad înalt de risc, a celor care locuiesc în zone de frontieră, precum şi a grupurilor vulnerabile, precum copiii, bătrânii, gravidele şi persoanele cu handicap.

Din 2007, Comisia Europeană a sprijinit umanitar Irakul, dar şi pe refugiaţii sirieni în această ţară, cu aproape 150 de milioane de euro.