Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 Luni, 26 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Atena Teognoste

12 Aprilie 2016
Vizualizari: 1763
Comentează add

Regiunea București-Ilfov are la dispoziție 83,46 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale.

Fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor

atena-teognoste

Foto: Arhiva.

Regiunea București-Ilfov are la dispoziție 83,46 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale, a declarat astăzi Dan Nicula directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov la lansarea proiectului. Vor putea aplica la aceste fonduri autoritățile locale din cele 8 orașe din Ilfov și cele 6 primării de sector din Capitală.

În funcție de proiect se pot deconta lucrări de reabilitare termică a anvelopei blocurilor, a sistemului de încălzire, de alimentare cu apă caldă, a sistemului de iluminat precum și înlocuirea lifturilor.

Vor putea intra în acest program blocurile de locuințe construite în perioada 1950-1990, care au un regim minim de înălțime de P+2, nu se află în cadrat în clasa I de risc seismic și nu se află pe lista monumentelor istorice.

Pentru a putea accesa banii europeni, autoritățile  locale trebuie să  aibă  o strategie energetică  deja adoptată.  De asemenea, pentru anveloparea termică  a unui bloc, trebuie să  existe un contract de parteneriat între  asociația de proprietati și primărie. Pentru semnarea acestuia, este necesar acordul a cel puțin  două  treimi dintre proprietari.

Finanțarea reabilitarii se face în proporție de 60% din fonduri europene nerambursabile, iar 40% din valoarea lucrărilor  trebuie cofinanțată de către primarie. Din această cotă, primăria  va recupera, obligatoriu, de la fiecare proprietar prin intermediul asociație  de proprietari 25% . Vor putea fi  scutite de cofinanțare, dar nu integral, cazurile considerate sociale. Astfel, familiile cu venituri mici vor trebui să plătească 3,5% din valoarea cofinanțării.

În schimb societățile  comerciale care dețin  spații  la parterul blocurilor sau apartamente în  blocuri, vor trebui să  plătească  100% din valoarea lucrărilor de reabilitare termică.

Autoritățile locale vor putea depune cererile de finanțare în perioada 16 mai – 16 noiembrie 2016.


Etichete Fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilorDan Niculadirectorul Agenției pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live