Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fondul European pentru Investiţii Strategice, extins și consolidat

Fondul European pentru Investiții Strategice este elementul central al Planului de investiții al Comisiei Europene.

Fondul European pentru Investiţii Strategice, extins și consolidat

Articol de Arina Petrovici, 07 Decembrie 2016, 11:26

Statele membre ale blocului comunitar au aprobat propunerea Comisiei de a extinde şi consolida Fondul European pentru Investiţii Strategice – motorul Planului de Investiţii pentru Europa al preşedintelui Juncker.

Până acum, întreprinderile mici și mijlocii au beneficiat în mod deosebit de acest fond.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Fondul European pentru Investiţii Strategice a fost lansat cu doar un an în urmă, în speranţa că va ajuta ţările europene să depăşească obstacolele cu care se confruntau, prin mobilizarea finanţării private în vederea realizării de investiţii strategice. Instrumentul – numit, pe scurt, FEIS – a avut atât de mult succes, încât Comisia Europeană a hotărât să înainteze o propunere de act normativ prin care să extindă atât durata acestuia, cât şi plaja de sectoare în care să activeze.

Un element-cheie al propunerii este acela de a suplimenta proiectele care pot fi susţinute prin intermediul său, astfel încât să crească acoperirea la nivel tehnic şi geografic şi, prin urmare, banii să ajungă şi în regiunile mai puţin dezvoltate sau aflate în tranziţie.

Astfel, acordul semnat astăzi de miniştrii europeni de Finanţe este vital şi demonstrează angajamentul tuturor părţilor implicate de a contribui la continuarea cu succes a Fondului şi, implicit, a Planului de Investiţii pentru Europa, în ansamblul său.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen – responsabil cu Ocuparea forţei de muncă, Creşterea economică, Investiţiile şi Competitivitatea – a subliniat astăzi că, la doar doi ani de la prezentarea conceptului FEIS, miniştrii de Finanţe au aprobat, în timp-record, extinderea şi consolidarea acestui instrument, pentru a asigura un climat investiţional şi mai performant decât până acum.

Fondul European pentru Investiții Strategice este elementul central al Planului de investiții al Comisiei Europene.

Gestionat de Grupul Băncii Europene de Investiţii, fondul este pe cale să își atingă obiectivul de a mobiliza investiții suplimentare în economia reală de cel puțin 315 miliarde de euro până la jumătatea anului 2018.

FEIS oferă o garanție de primă pierdere, astfel că Banca Europeană de Investiţii a putut să investească în mai multe proiecte, uneori cu un grad de risc mai ridicat, dar și mai devreme decât ar fi reuşit în absența fondului.

În ansamblu, FEIS este deja activ în 26 de state membre și se estimează că va atrage investiții în valoare de 100 de miliarde de euro, având în vedere aprobările deja acordate.