Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Joi, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

10 Mai 2010
Vizualizari: 1592
Comentează add

Miniştrii europeni de finanţe au ajuns după douăsprezece ore de negocieri la creearea unui fond de stabilizare a zonei euro de 750 de miliarde de euro.

Fond de stabilizare pentru zona euro

luminita-apostol

Comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn. Foto: AFP.

750 de miliarde de euro este suma asupra căreia au căzut de acord azi-noapte miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană, care au aprobat un plan de sprijin istoric pentru ţările din zona euro afectate de criza financiară.

Aproape douăsprezece ore de negocieri au fost necesare pentru a ajunge la acest acord fără precedent pentru o sumă uriaşă şi se vorbeşte deja despre un plan istoric.

Deşi iniţial a fost vehiculată cifra de 60 de miliarde pentru constituirea Fondului de stabilizare, în urma negocierilor s-a ajuns ca la aceşti 60 de miliarde din bugetul comunitar să fie adăugată suma de 440 de miliarde de la statele membre ale zonei euro, ceea ce duce la o sumă totală de 500 de miliarde, iar acesteia i se adaugă 250 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional.

Europenii au vrut să dea un răspuns ferm speculaţiilor de pe pieţele financiare - a explicat comisarul pentru afaceri monetare, Olli Rehn.

"Aceasta a fost în mod clar o provocare pentru stabilitatea financiară a zonei euro, nu numai un atac la adresa unui stat sau altul. A fost o ameninţare pentru stabilitatea financiară a întregii Uniuni. De aceea am folosit articolul din tratat care vorbeşte despre circumstanţe excepţionale ce scapă controlului unui stat membru” a declarat Olli Rehn.


Comisarul a mai subliniat că în cazul în care un stat ar avea nevoie de un împrumut din acest fond de stabilizare dobânda va fi similară împrumutului pentru Grecia, aproximativ 5%. Comisarul Rehn a evocat, fără a le numi, şi măsurile luate de Banca Centrală Europeană şi a spus că toate acţiunile europenilor arată că sunt gata să apere moneda euro cu orice preţ.


Etichete negocieri,Olli RehnFMIacordfond stabilizarecrizăfinanciară

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live